c S

Nova evropska agencija za meje bo v Sloveniji ocenila ranljivost nadzora meje

12.10.2016 13:42 Bruselj, 12. oktobra (STA) - Nova Evropska agencija za mejno in obalno stražo bo v Sloveniji in še dveh državah članicah prihodnji mesec opravila oceno ranljivosti nadzora meje. Gre za pilotni projekt, v katerem bosta ob Sloveniji sodelovali še Nemčija in Finska, so potrdili danes na slovenskem notranjem ministrstvu.

Gre za pilotni projekt priprave ocen ranljivosti nadzora meje, za katerega so se lahko prijavile države članice EU. Med temi so bile izbrane Slovenija, Nemčija in Finska, so povedali na MNZ. Ob tem so poudarili, da gre za prostovoljno sodelovanje držav.

Informacij o tem, kdaj natančno in kje v Sloveniji bodo t. i. stresni testi potekali, na MNZ za zdaj nimajo.

Pojasnili so le, da naj bi v okviru projekta uporabili testno metodologijo, ki je trenutno v pripravi. Med drugim naj bi preverjali postopke in ukrepe na področju izvajanja nadzora meje.

To bodo prve ocene ranljivosti nadzora meje, ki jih bo opravila Evropska agencija za mejno in obalno stražo. Ta je del sistema nove evropske mejne in obalne straže, ki je bil ustanovljena z namenom boljšega nadzora na zunanjih mejah EU. Uradno je začela delovati minuli četrtek.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo temelji na nekdanji agenciji za zunanje meje Frontex, svoje naloge pa bo opravljala v sodelovanju s pristojnimi nacionalnimi organi.