c S

Odbor za pravosodje brez razprave skozi predloga proračunov za naslednje dve leti

11.10.2016 15:11 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Odbor za pravosodje se je kot zainteresirano delovno telo praktično brez razprave seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2017 in predlogom proračuna za leto 2018. Podporo obema dokumentoma so v delu, ki se nanaša na pravosodje, izrazili na ministrstvu za pravosodje, nekoliko manj pa je z njima zadovoljen Sodni svet.

Po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča bi težko rekli, da s predlaganima proračunoma niso zadovoljni, saj se sredstva za pravosodje glede na pretekla leta "relativno veliko povečujejo".

Dodatna sredstva bo ministrstvo po njegovih besedah v prvi vrsti namenilo začetku gradnje novega zapora v Ljubljani in obnovi ženskega zapora na Igu. Porabili jih bodo tudi za informatizacijo državnega tožilstva in pravobranilstva, "ki imata najstarejšo strojno opremo". Korak naprej nameravajo storiti tudi pri zagotavljanju opreme za delovanje in izobraževanje pravosodnih policistov ter probaciji.

Klemenčič se je tudi pohvalil, da je ministrstvo v novi evropski finančni perspektivi dobilo potrditev za projekte Učinkovito pravosodje v višini 32,5 milijona evrov, kar je skoraj dvakratno povečanje sredstev glede na prejšnjo finančno perspektivo.

Vrhovno sodišče je proračuna za leti 2017 in 2018 podprlo ob pogoju, da jim bo ministrstvo zagotovilo sredstva, ki jim primanjkujejo, Sodni svet pa po besedah njegovega predsednika Marka Novaka moti, da so sredstva, ki so predvidena zanje, bistveno nižja od tistega, kar bi potrebovali. Opozoril je namreč, da je Sodni svet dobil nekatere nove pristojnosti, zato 351.000 evrov, kolikor jim dodeljuje proračun, "nikakor ne bo zadostovalo za vse izdatke".

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl pa bi si želel več sredstev za pripravništva v pravosodju. Čeprav slednje več ni obvezno za opravljanje pravniškega državnega izpita, je denarja zanje še vedno premalo, čakalne vrste pa dolge, je opozoril.

Vinko Gorenak (SDS) je sicer v uvodu seje opozoril, da ministrstvo za finance za sejo odbora v nasprotju s poslovnikom ni zagotovilo svojega predstavnika. Predsednik odbora Jan Škoberne (SD) je slednje označil za neprimerno in povedal, da bodo v prihodnje v podobnem primeru sejo prekinili, vse dokler ministrstvo ne zagotovi navzočnosti ministra ali vsaj državnega sekretarja.