c S

V pritožbenem postopku zadeve Patria II zahteva za izločitev ene od članic senata

10.10.2016 12:58 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je danes začelo obravnavo v pritožbi v zadevi Patria II obtoženih upokojenega brigadirja Petra Zupana in slikarja Jureta Cekuto, a jo je že kmalu po začetku prekinilo. Zupanov zagovornik je namreč podal zahtevo za izločitev članice senata Stanke Živič, o kateri mora zdaj odločiti predsednik višjega sodišča.

Zupanov zagovornik Janez Hočevar je zahtevo za izločitev Živičeve podal, ker po njegovi oceni obstaja dvom v njeno nepristranskost. Živičeva, ki je v zadevi tudi sodnica poročevalka, je bila namreč že članica senata, ki je prvič odločal o pritožbah Zupana in Cekute, zaradi česar po mnenju Zupanove obrambe pri ponovnem odločanju ne more biti nepristranska. O zahtevi za izločitev mora zdaj odločiti predsednik višjega sodišča.

Zupan in Cekuta sta bila na Okrožnem sodišču v Ljubljani aprila 2014 obsojena na zaporne kazni. Zupana je sodišče spoznalo za krivega zlorabe položaja, ker naj bi Cekuti kot zaposlen na ministrstvu za obrambo predajal zaupne dokumente o zadevi Patria, Cekuto pa krivega napeljevanja k zlorabi položaja.

Marca lani je višje sodišče sodbo potrdilo, a je vrhovno sodišče aprila letos takšno odločitev razveljavilo. Ocenilo je namreč, da višji sodniki niso izpeljali dokaznega postopka o enem izmed dokumentov, ki jim ga je Zupan predložil tik pred odločanjem. Po mnenju tožilstva dokument sicer ni pristen, zato je zoper Zupana začelo kazenski pregon, ki je v fazi sodne preiskave.

Višje sodišče se je odločilo, da bo v ponovljenem odločanju opravilo obravnavo, na njej pa tudi samo izpeljalo dokazni postopek o spornem dokumentu in tudi morebitnih novih.

Prav slednje je danes zmotilo Zupanovega zagovornika. Opozoril je, da bi v primeru, da bo višje sodišče nadaljevalo z obravnavo in se izrekalo o dokumentu, zaradi katerega teče sodna preiskava, zoper Zupana potekalo dvojno sojenje, kar pa je po njegovem nedopustno. Nasprotno je ocenil državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je dejal, da je treba upoštevati navodila vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je treba sporni dokument obravnavati.

Naslednja obravnava naj bi bila 24. oktobra.