c S

Varnostni svet za novega generalnega sekretarja ZN izbral Portugalca Guterresa

06.10.2016 08:23 New York, 05. oktobra (STA) - Varnostni svet ZN je za novega generalnega sekretarja svetovne organizacije danes izbral bivšega portugalskega premierja in nekdanjega Visokega komisarja ZN za begunce Antonia Guterresa. Na prvem glasovanju z barvnimi lističi je dobil 13 glasov podpore in dva brez mnenja. Potrditi ga mora še Generalna skupščina, kar pa velja za formalnost.

Da je Portugalec Antonio Guterres v šestem krogu glasovanj v Varnostnem svetu ZN za naslednika Ban Ki Moona dobil praktično soglasno podporo, je skupaj s kolegi naznanil ruski veleposlanik v Združenih narodih Vitalij Čurkin.

"Danes imamo po 6. krogih neformalnih anket jasnega favorita in ime mu je Antonio Guterres. Odločili smo se, da opravimo formalno glasovanje v četrtek zjutraj ob deseti uri in upam, da lahko to opravimo z aklamacijo," je povedal Čurkin, podobno mnenje pa je preko Twitterja podal tudi britanski veleposlanik Matthew Rycroft.

Seja Varnostnega sveta je bila sicer kasneje določena za ob 10.30 uri zjutraj oziroma ob 16.30 uri po srednjeevropskem času. Formalno mora Varnostni svet sprejeti resolucijo.

Po resoluciji se bo proces preselil v 193-člansko Generalno skupščino ZN, ki mora formalno potrditi kandidata z dvotretjinsko večino, ampak tokrat naj bi tudi "svetovni parlament" svoje delo opravil brez glasovanja z aklamacijo tako kot Varnostni svet. Guterres bo potem položaj prvega moža svetovne organizacije prevzel s 1. januarjem.

Hiter razplet tekme za novega generalnega sekretarja ZN je le deloma presenetljiv, vendar nasmejani obrazi Čurkina, ameriške veleposlanice Samanthe Power in njunih kolegov ob razglasitvi rezultata dokazujejo, da so se države, ki odločajo, uspele že pred glasovanjem dogovoriti o tem, kar je zanje najpomembnejše.

Med drugim gre za najvišje položaje v svetovni organizaciji, nižje od generalnega sekretarja. Rusija je še do danes vztrajala, da mora priti naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka iz skupine Vzhodna Evropa.

Diplomatski viri na ZN pravijo, da se je Rusija najverjetneje dogovorila z Guterresom glede položaja njegovega namestnika oziroma namestnice. Po hodnikih palače narodov krožijo tudi ugibanja, da je Rusija dobila tudi položaj generalnega podsekretarja za politične zadeve, ki ga trenutno zaseda Američan Jeffrey Feltman.

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je preslišala novinarsko vprašanje o položaju, za katerega naj bi se po nekaterih informacijah potegoval celo sam Čurkin. Gre za položaj šefa urada, v katerem je nekdaj kot pomočnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana delal Danilo Türk.

Takrat ga je vodil Britanec Kieran Prendergast in sicer do leta 2005, ko ga je namesto Türka nasledil Nigerijec Ibrahim Gambari in slovenski diplomat se je takrat poslovil od ZN do letos, ko je sodeloval v tekmi za generalnega sekretarja.

Türk je po neuradnih podatkih dobil pet glasov za, osem proti in dva brez mnenja. Pri tem naj bi po neuradnih podatkih dobil kar štiri negativne glasove od petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija), ni pa znano od katerih.

Sveža kandidatka Evrope, Bolgarka Kristalina Georgieva ni upravičila pričakovanj in je dosegla enak rezultat kot slovenski kandidat, od tega dva negativna glasova stalnih članic, kar je bilo v skupnem seštevku dovolj za delitev sedmega mesta. To pomeni, da je Türk od 5. kroga nazadoval za dve mesti.

Na drugo mesto sta se uvrstila Srb Vuk Jeremić in Slovak Miroslav Lajčak s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Druga bolgarska kandidatka Irina Bokova je ohranila izid iz 5. kroga (7-7-1) in ostala na četrtem mestu. To pomeni, da se je uvrstila bolje od Georgieve, s katero jo je bolgarska vlada zamenjala na pobudo Nemčije.

Na 5. mesto se je uvrstila Novozelandka Helen Clark (6-8-1), na 6. pa Argentinka Susana Malcorra (5-7-3). Za Türkom in Georgievo sta zaostala Makedonec Srgjan Kerim (5-9-1) ter Moldavka Natalia Gherman (3-11-1) na devetem oziroma zadnjem desetem mestu.

V Generalni skupščini ZN se ne pričakujejo težave s potrditvijo, saj je imel Guterres od samega začetka neformalnih glasovanj v Varnostnem svetu največ podpore, ne glede na ugibanja, da je prišel čas za generalnega sekretarja iz skupine Vzhodna Evropa in ugibanja, da je čas za žensko.

Po izbiri Guterresa, ki naj bi glede na neuradne informacije izrazil pripravljenost na le en 5-letni mandata, je sedaj neformalno načelo regionalne rotacije za položaj generalnega sekretarja ZN očitno odpravljeno, prav tako pa, kot kaže, še ni napočil čas za žensko.