c S

Klemenčič Ne ustrašimo se vsake kritike

03.10.2016 08:10 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič ob reformi pravosodja in odzivih nanjo pravi, da na ministrstvu prisluhnejo pomislekom, vendar pa se ne ustrašijo vsake kritike. V pogovoru za današnji Večer je dejal, da so spremembe usmerjene v hitrejše postopke, poenoteno sodno prakso, večjo kvaliteto sojenja in procesno disciplino vseh udeležencev.

Pojasnil je, da je bila njegova nedavno uporabljena prispodoba, da bodo "letele glave", če bo zadeva Bavčar zastarala, jasno sporočilo upravičenega pričakovanja slehernega državljana, da se sodni postopki končajo s pravnomočno odločitvijo, ne pa z zastaranjem. Zastaranje namreč po njegovih besedah pomeni kršitev pravice do učinkovitega sodnega varstva udeležencev v postopku in zato kršitev dolžnega ravnanja državnih organov.

Prvo leto mandata je bilo, kot je ocenil, namenjeno gašenju požarov, drugo pa pripravi celovite reforme pravosodja: "Celovita reforma v pravosodju ne more biti sprememba enega, dveh ali treh zakonov, ker gre za kompleksen sistem več gradnikov." Vse spremembe, ki jih je oz. jih še pripravlja ministrstvo, prinašajo rešitve, po katerih bi bili postopki hitrejši, sodna praksa bolj poenotena, kvaliteta sojenja in procesna disciplina vseh udeležencev pa večja, je dodal.

Klemenčič se je v pogovoru za Večer dotaknil tudi kritik, ki prihajajo na predlagane spremembe. "Še vedno smo odprti za dialog. Zakoni so v medresorskem usklajevanju in še se bomo pogovarjali. A enkrat bo treba potegniti črto in odločno stopiti korak naprej. V tem imam, osebno mi je to zagotovil, tudi podporo predsednika vlade," je dejal.

Pri spremembah zakona o kazenskem postopku se glavna bitka po njegovih besedah bije okoli nekaj členov, tudi tistih, ki govorijo o krnitvi sodne preiskave. "Presenetil nas je tak odziv, kajti naš predlog za zdaj še ne pomeni ukinitve sodne preiskave. Zakon pravi, da tožilec lahko zahteva preiskavo, če ne more z drugimi načini zbrati dokazov," je pojasnil pravosodni minister.

Še bolj kot glede sprememb zakona o kazenskih postopkih mu nekateri trmo očitajo pri spremembi kazenskega zakonika, saj predlaga odpravo dosmrtnega zapora. Klemenčič meni, da za takšno odločitev ne bo nikoli pravi čas, "ker smo nekoč pač storili korak predaleč". Dejal je, da je prav, da se o tem vsaj odprto izrečejo poslanke in poslanci, ki imajo mandat ljudstva.

Minister sicer že nekaj časa razmišlja tudi o ustanovitvi specializiranega kazenskega sodišča, čeprav obstajajo pomisleki, kdo od sodnikov bi se odločil za tako službo oz. prerazporeditev: "Časi se spreminjajo, pogledi se spreminjajo. Mladi prinašajo novo energijo. Tudi v sodstvo in državno tožilstvo."

Tožilstvo je, kot je ocenil, v zadnjih letih pri pregonu najzahtevnejših oblik kriminala napredovalo, vendar ne dovolj, saj bi moralo biti bistveno bolj fleksibilno pri določanju politike pregona. Glede urejanja zaporske problematike pa se na ministrstvu po njegovih besedah nagibajo k temu, da se zgradi novi zapor na Bizoviku in obnovi ženski zapor na Igu. Končne odločitve o tem pa še ni sprejel.