c S

Sodni svet še v drugo v iskanje novega predsednika ljubljanskega okrajnega sodišča

03.10.2016 07:50 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Sodni svet je v današnjem uradnem listu objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur za predsednika Okrajnega sodišča v Ljubljani. To je sicer že drugi poziv za novega predsednika okrajnega sodišča, potem ko se je aprila mandat iztekel Vesni Pavlič Pivk.

Kandidati morajo prijavi priložiti življenjepis z opisom svoje strokovne dejavnosti, šestletni strateški program dela sodišča in dokazila, ki izkazujejo izpolnjevanje pogojev, ki so določeni v zakonu o sodiščih. Ta med drugim določa, da je za predsednika sodišča lahko imenovan sodnik, ki je sodnik sodišča enakega ali višjega položaja in je sodniško službo uspešno opravljal vsaj tri leta.

Prijavo oziroma kandidaturo morajo kandidati oddati v 30 dneh.

Ljubljansko okrajno sodišče trenutno vodi začasna predsednica Nataša Kosec, saj se je prvi poziv končal neuspešno, torej brez izbire novega predsednika sodišča.

Pavlič Pivkova, ki je to sodišče vodila 12 let, je sicer marca na novinarski konferenci dejala, da je sodišče trenutno v najboljši kondiciji. Kot je takrat navedla, so lani na večini področij rešili več zadev, kot so jih prejeli, število nerešenih zadev se zmanjšuje, skrajšujejo se tudi pričakovani časi reševanja primerov. Obenem je napovedala tudi, da se bo potegovala za nov mandat.

Po tistem, ko se je prvi poziv za predsednika sodišča končal brez izbora, se je Pavlič Pivkova prijavila na razpis ministrstva za pravosodje in bila z junijem dodeljena ministrstvu.

Iskanje predsednika okrajnega sodišča v prestolnici očitno ni lahka naloga. Tudi Pavlič Pivkova je bila aprila 2004 izbrana šele po tretjem pozivu, s katerim so iskali novega predsednika po tistem, ko je junija 2003 odstopila dotedanja predsednica Tadeja Zima.