c S

Članice EU prižgale zeleno luč ratifikaciji pariškega podnebnega sporazuma

30.09.2016 15:09 Bruselj, 30. septembra (STA) - Ministri EU za okolje so v Bruslju danes dosegli soglasje glede ratifikacije pariškega podnebnega sporazuma na ravni unije. S tem bi lahko sporazum kmalu stopil v veljavo. Slovenija si po besedah ministrice za okolje Irene Majcen prizadeva, da bi sporazum ratificirala do novembrske podnebne konference v maroškem Marakešu.

"Danes smo na Svetu EU potrdili ratifikacijo pariškega podnebnega sporazuma na ravni EU. Besedilo je bilo sprejeto soglasno," je ob koncu izrednega zasedanja ministrov EU za okolje povedala Majcnova.

EU se zavzema za čimprejšnjo ratifikacijo, da bi bila skupaj z državami članicami med pogodbenicami sporazuma že z začetkom njegove veljavnosti.

Ministri držav članic so danes sprejeli skupno izjavo, v kateri so soglašali, da lahko Svet EU po odobritvi Evropskega parlamenta sprejme sklep, s katerim bo dovolil, da EU ratificira pariški podnebni sporazum še v oktobru.

"EU s tem nekoliko odstopa od ustaljenega postopka ratifikacije tovrstnih mednarodnih sporazumov, vendar so nekatere podpisnice pariškega sporazuma ratifikacjo že izvedle. Tako tudi Evropa ne želi zaostajati za vodilnimi v svetovnem merilu v prizadevanjih za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov," je pojasnila ministrica.

Po njenih besedah bo Svet EU besedilo izjave danes poslal v Evropski parlament, ki naj bi ga potrdil prihodnji teden.

Glede nadaljnjega postopka ratifikacije sporazuma v Sloveniji pa je ministrica dejala, da bodo sedaj pripravili predlog zakona o ratifikaciji, vlada pa bo v oktobru potrdila besedilo in ga poslala državnemu zboru v sprejem.

"Doslej so na ravni EU pariški sporazum ratificirale Francija, Madžarska, Avstrija, Nemčija in Slovaška. Do konference v Marakešu pa si želimo, da bi med temi državami bila tudi Slovenija," je povedala v izjavi slovenskim novinarjem.