c S

Malezijsko letalo nad Ukrajino sestrelila raketa buk, ki je prišla iz Rusije

28.09.2016 15:59 Utrecht/Haag, 28. septembra (STA) - Malezijsko potniško letalo, ki je julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije, je objavila mednarodna ekipa preiskovalcev. Kot je dodala, so raketni sistem po sestrelitvi odpeljali nazaj v Rusijo. V sestrelitev bi lahko bilo vpletenih okoli 100 ljudi.

Ekipa preiskovalcev pod vodstvom nizozemskega tožilstva je danes predstavila dolgo pričakovano poročilo o kazenski preiskavi, katere cilj je bil ugotoviti odgovorne za sestrelitev, v kateri je 17. julija 2014 umrlo vseh 298 ljudi na letu MH17. Da je letalo zadela raketa ruske izdelave vrste buk, je pokazala že tehnična preiskava tragedije, katere ugotovitve so predstavili oktobra lani.

"Na podlagi kazenske preiskave smo ugotovili, da je let MH17 sestrelila raketa buk serije 9M83, ki je prišla z ozemlja Ruske federacije," pa je danes povedal eden izmed preiskovalcev z nizozemske policije Wilbert Pualissen. Dodal je, da so po sestrelitvi mobilni izstrelitveni sistem odpeljali nazaj v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sistem je bil transportiran z ruskega ozemlja na vzhod Ukrajine in kasneje transportiran nazaj na belem tovornjaku znamke volvo z nizko prikolico," so podrobno pojasnili na spletnih straneh nizozemskega tožilstva.

To, da so proruski uporniki na vzhodu Ukrajine izstrelili raketo buk, sistem pa nato vrnili v Rusijo, "lahko prepričljivo dokažemo", so ob predstavitvi poročila v kraju Nieuwegein pri Utrechtu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočili preiskovalci.

Njihove ugotovitve se opirajo na ocene satelitskih posnetkov in informacije tajnih služb. Letalo je bilo sestreljeno s kmetijskega zemljišča na ozemlju separatistov južno od kraja Snične, blizu mesta Pervomajsk, so še povedali preiskovalci. "Naša preiskava je pokazala, da je bilo ozemlje, od koder je bila izstreljena raketa, v rokah upornikov," je poudaril Paulissen.

V sestrelitev bi lahko bilo po ugotovitvah preiskovalcev vpletenih kakih sto ljudi. Preiskava je "identificirala približno 100 ljudi, ki jih je mogoče povezati s sestrelitvijo MH17 ali transportom sistema buk," so povedali po poročanju AFP. Ti vpleteni so imeli po mnenju preiskovalcev "aktivno vlogo" pri transportu raketnega sistema, je pojasnil glavni preiskovalec Fred Westerbeke.

Poudaril je tudi, da tisti, ki jih preiskujejo, še niso uradno osumljeni. Je pa ekipa preiskovalcev po njegovih besedah zbrala dovolj dokazov za pregon storilcev pred sodiščem. Podrobnosti v zvezi s tem Westerbeke ni navedel, niti tega, kje naj bi tovrstno sojenje potekalo.

Prav tako preiskovalci danes niso razkrili nobenih imen morebitnih krivcev. Nizozemsko tožilstvo je tudi poudarilo, da preiskava še ni zaključena. Svojce žrtev so o ugotovitvah obvestili že v ponedeljek, navaja dpa.

V preiskavi je sicer sodelovalo sto preiskovalcev in tožilcev, pri čemer so analizirali na tisoče koškov razbitin in pol milijona videoposnetkov in fotografij. Ekipa je prisluhnila tudi 150.000 prestreženim telefonskim klicem, je dodal Westerbeke.

Enega izmed njih so na današnji novinarski konferenci tudi predvajali, na njem pa naj bi bilo slišati proruske upornike, ki telefonirajo za izstrelitev rakete, navaja dpa.

Ugotovitve mednarodnih preiskovalcev potrjujejo že pred tem predstavljene izsledke, ki so pokazali, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak vrste buk, ki so jo izstrelili proruski uporniki na vzhodu Ukrajine. Moskva in tudi proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so te trditve v preteklosti večkrat zanikali.

Rusija je preiskovalce pozivala, naj upoštevajo njene podatke, po katerih je za strmoglavljenje kriv Kijev. Tudi danes je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da novi ruski radarski podatki, ki so jih objavili v ponedeljek, kažejo, da malezijsko letalo ni bilo tarča obstreljevanja z ozemlja pod nadzorom separatistov.

Pri tem je govoril o "neovrgljivih dokazih", navaja dpa. "Ti podatki so nedvoumni in na teh podatkih ni nobene rakete. To pomeni, da če je bila raketa, je bila lahko izstreljena zgolj z drugega ozemlja," je po poročanju AFP dodal Peskov.

Na drugi strani Ukrajina in Zahod že ves čas trdita, da so letalo razstrelili proruski separatisti z rusko raketo, ki jo je verjetno dostavila Moskva. Zaradi tragedije je EU proti Rusiji uvedla ostre sankcije, ki ostajajo v veljavi, medtem ko se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo spopadi.

Letalo vrste boeing 777 družbe Malaysia Airlines je na vzhodu Ukrajine sredi bojev med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki strmoglavilo 17. julija 2014, medtem ko je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Na krovu letala je bilo 298 ljudi, večina potnikov je bila Nizozemcev in Malezijcev.

V preiskavi sodelujejo Malezija, Ukrajina, Belgija in Nizozemska. Vodi jo nizozemsko tožilstvo, saj je bilo največ žrtev, 196, Nizozemcev.