c S

EU želi povečati nadzor nad izvozom blaga z dvojno rabo

28.09.2016 13:53 Bruselj, 28. septembra (STA) - Evropska komisija je predlagala okrepitev nadzora nad izvozom nekaterih vrst blaga in tehnologij, ki se lahko zlorabijo za kršitve človekovih pravic, teroristična dejanja ali izdelavo orožja za množično uničevanje. Kot je dejala komisarka EU za trgovino Cecilia Malmstrom, bi poostren nadzor prispeval k ohranitvi miru in zaščiti človekovih pravic.

Kot evropsko komisarsko Malmstromovo povzema nemška tiskovna agencija dpa, želi komisija z uvedbo novih pravil zagotoviti, da izvoz unije ne bi izkoriščali za mednarodne grožnje in spodkopavanje človekovih pravic.

EU je po njenih besedah ena vodilnih proizvajalk in izvoznic artiklov, ki se jih lahko uporablja za več namenov. Na tem področju sicer že veljajo določena pravila, zlasti kar se tiče nuklearnih reaktorjev, opreme za nadzorovanje ter različnih vrst kemikalij.

Na Evropski komisiji so ob tem pojasnili, da je glavni sestavni del današnjega predloga nova dimenzija "človeške varnosti" pri nadzoru izvoza. Predlog obenem poenostavlja in usklajuje obstoječa pravila za nadzor izvoza, da bi povečali prihranek v času in denarju za evropske izvoznike in nacionalne organe.

S predlogom želijo na komisiji tudi uravnotežiti zagotavljanje visoke ravni varnosti in ustrezne preglednosti ter ohranjanje konkurenčnosti evropskih podjetij in zakonite trgovine z blagom z dvojno rabo.

Kot še poroča dpa, morajo predlog Evropske komisija pred njegovo uveljavitvijo potrditi države članice in Evropski parlament.