c S

Pahor zbira predloge možnih kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov

23.09.2016 13:39 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov. Predloge možnih kandidatov za ustavne sodnike je treba poslati najkasneje do 10. novembra, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je predsednika republike 30. avgusta obvestil, da 26. marca poteče mandat dvema sodnikoma in eni sodnici ter da 24. aprila poteče mandat še enemu ustavnemu sodniku.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidatov za štiri ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru je predvidena javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Marca prihodnje letu se devetletni mandat izteče Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. Letos pa se mandat izteče Mozetiču in Marti Klampfer. Nasledila ju bosta Špelca Mežnar in Marko Šorli.