c S

Preiskovalna komisija o korupciji v zdravstvu bo gradivo specializiranega tožilstva zahtevala prek sodišča

22.09.2016 11:59 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Komisija DZ o sistemski korupciji v zdravstvu trenutno pregleduje pridobljeno gradivo. Ker pa je Specializirano državno tožilstvo zavrnilo njihove zahteve za pridobitev gradiva glede korupcije pri nakupu in prodaji žilnih opornic, bo preiskovalna komisija zahtevala zaseg dokumentacije prek sodišča.

Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je po današnji seji pojasnila, da se je komisija doslej sestala na štirih nujnih sejah, kjer so sprejeli sklepe o izvedbi pripravljalnih dejanj. Na podlagi teh sklepov so pridobili določena gradiva UKC Ljubljana, UKC Maribor, Splošne bolnišnice Nova Gorica in 22 dobaviteljev. Do konca meseca pa pričakujejo še gradivo Splošne bolnišnica Celje in Komisije za preprečevanje korupcije.

Preiskovalna komisija je poslala zahteve po pridobitvi gradiva tudi na Specializirano državno tožilstvo, ki pa je njihovo zahtevo dvakrat zavrnilo. Zato je komisija danes sprejela sklep, da se na okrožno sodišče z zahtevo po zasegu dokumentacije, je v izjavi za javnost pojasnila Godčeva. Po njenih besedah je pot prek sodišča edina pot, da komisija pride do ustreznega gradiva.

V tem trenutku pa komisija pregleduje gradiva, ki jih je prejela od bolnišnic in dobaviteljev. "Pričakujemo, da bomo tudi s strani Komisije za preprečevanje korupcije in Specializiranega državnega tožilstva prejeli gradivo, ki bo pripomoglo h kvalitetnejšemu delu, in upam, da bodo vsi organi tudi sodelovali z nami," je dodala predsednica preiskovalne komisije.

Komisija je bila ustanovljena aprila letos, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oz. stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini. Takrat so tudi v UKC Ljubljana zamenjali dobavitelja žilnih opornic, namesto pri domačem Mark Medical so jih začeli kupovati pri poljskem dobavitelju.

Poslance v preiskavi zanima, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah.