c S

Predlog zakona o potrošniških kreditih nadaljuje pot v DZ

22.09.2016 08:08 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Predlog zakona o potrošniških kreditih, ki med drugim na enem mestu ureja področje kreditnih pogodb za običajna potrošniška posojila in kreditnih pogodb za nepremičnino, nadaljuje parlamentarno proceduro. Poslanci so namreč danes v prvem branju z 62 glasovi za in nobenim proti predlog podprli.

Kot je v DZ danes pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, predlog zakona v slovenski pravni red prenaša pravila evropske direktive o potrošniških kreditih in pogodbah za stanovanjske nepremičnine.

Na enem mestu se urejajo potrošniške kreditne pogodbe za nepremičnino in ostale potrošniške kreditne pogodbe. "Menimo, da smo pripravili zakon, ki bo zagotavljal visoko raven varstva potrošnikov, ne da bi gospodarstvu nalagali nepotrebna dodatna bremena," je poudaril.

Ključni cilji so odgovorno oddajanje in najemanje potrošniških kreditov s pomočjo pravočasnega informiranja potrošnika o značilnostih ter zagotavljanje preglednih stabilnih in učinkovitejših kreditnih trgov za nepremičnine z ustreznim nadzorom nad dajalci posojil in kreditnimi posredniki.

Na novo se po Cantaruttijevih pojasnilih opredeljuje kreditna pogodba za nepremičnino, ki širi obseg uporabe evropskih pravil in zagotavlja večje varstvo potrošnikov. Odobritev posojila potrošniku bo, kot predvideva predlog zakona, možna le, če bo ocena kreditne sposobnosti pokazala, da bodo obveznosti iz kreditne pogodbe verjetno izpolnjene.

Uvaja se nova kategorija t.i. splošnih informacij potrošnikom ter prilagojen standardni obrazec za predhodne informacije o glavnih značilnostih kredita, predlaga se pravica potrošnika do pretvorbe kredita iz tuje v domačo valuto, uvaja se obvezna cenitev nepremičnine.

Predlog zakona določa obveznost pridobitve dovoljenja za kreditne posrednike, ki posredujejo potrošniške kredite za nepremičnino. Vzpostavlja se t.i. potni list za čezmejno opravljanje storitev kreditnih posrednikov, ki posredujejo potrošniške kredite za nepremičnine.

"Menimo, da bomo s predlogom zakona zagotovili učinkovit nadzor na trgu potrošniškega kreditiranja z novimi strožjimi ukrepi v primeru ugotovljenih kršitev, ki se bodo lahko izrekli v okviru upravnega nadzora in višjimi globami v prekrškovnem postopku," je poudaril Cantarutti.

Vlada po besedah državnega sekretarja pričakuje, da bo s predlaganim zakonom povečala zaupanje potrošnikov, jim omogočila lažje sprejemanje odločitev in spodbudila delovanje potrošniškega kreditiranja.