c S

Vlada na 100. seji v mandatu potrjuje spremembe pri davkih

08.09.2016 08:07 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Vlada bo danes opravila 100. sejo v tem mandatu. Na dnevnem redu ima tudi predlog davčnega prestrukturiranja, ki ga je s ciljem razbremenitve stroškov dela spomladi napovedal takratni finančni minister Dušan Mramor. Po predlogu bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka kot doslej, bolj pa bodo obremenjena podjetja.

Za razbremenitev dela je predlagana sprememba dohodninske lestvice, ki bo bolj ugodna za tiste z dohodki nekje nad 1,6-kratnikom povprečne plače oz. nad 31.140 evrov letno. Najvišje plače bodo še naprej obdavčene s 50 odstotki, se pa zvišuje splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci. Prav tako se zvišujeta tudi obe dodatni olajšavi, ki ju lahko uveljavljajo tisti z najnižjimi plačami.

Ker imajo zaradi visoke obdavčitve dela visoko strokovno izobraženih zaposlenih številna podjetja velike težave pri iskanju novih kadrov, predlog novele zakona o dohodnini prinaša tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost. Ta izplačila se bodo deloma izvzela iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja.

Predlagane rešitve novele zakona o dohodnini bodo imele za posledico znižanje proračunskih prihodkov v skupnem znesku okoli 106 milijonov evrov. Zato se za nadomeščanje izpada predvideva zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb s 17 na 19 odstotkov, niso pa predvidene spremembe pri olajšavah.

Vlada bo predvidoma že danes v obravnavo v DZ poslala tudi predlog novele zakona o davčnem postopku, ki prinaša kar nekaj novosti in poenostavitev za davčne zavezance ter dodatnih možnosti za lažje plačilo davčnega dolga.

Če bo DZ vse tri novele zakonov potrdil, bodo začele veljati 1. januarja 2017.

Ker bo danes 100. seja v mandatu te vlade, bo pred novinarje po koncu predvidoma stopil premier Miro Cerar in ob skorajšnji drugi obletnici dela vlade predstavil dosedanje dosežke.