c S

V stanju bojne pripravljenosti tudi nekatera ruska ministrstva

29.08.2016 13:12 Moskva, 29. avgusta (STA) - Rusija je po četrtkovi razglasitvi polne bojne pripravljenosti svojih vojaških enot, ki jo spremljajo obsežne vojaške vaje, danes to razširila na dele vlade, civilne uprave in industrije. Kako delujejo v pogojih vojnih časov, bodo preverili tudi na posameznih oddelkih ministrstev za komunikacijo, finance in trgovino. Vpoklicali so tudi rezerviste.

Po podatkih obrambnega ministrstva sposobnosti upravljanja v vojnih razmerah preverjajo tudi v oborožitveni industriji. Centralna banka bo v času vaj z mobilnimi podružnicami enote na terenu oskrbovala z denarjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je obsežne vaje začela v četrtek, ko je svojim enotam tudi ukazala stanje polne bojne pripravljenosti na območjih ob meji z Ukrajino in baltskimi državami. Vaje naj bi trajale do konca meseca, je sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Po ukazu vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil, ruskega predsednika Vladimirja Putina, so v stanju polne bojne pripravljenosti enote na južnih, osrednjih in zahodnih vojaških območjih ter zračne sile, mornarica in padalci.

Vaje med drugim potekajo ob meji z Estonijo, Latvijo in Litvo, ki so vse članice Nata. O točnem številu sodelujočih vojakov še vedno ni podatka.

Odnosi med Natom in Rusijo so se zaostrili marca 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim. Države vzhodne Evrope se bojijo, da bi lahko podobna usoda doletela tudi njih, na kar se je Nato odzval z napotitvijo štirih bataljonov na Poljsko in v baltske države.

Moskva se je nato odzvala z očitki Natu, da se bori proti "neobstoječi grožnji".