c S

Kad do zdaj sredstva za poklicno pokojnino izplačal 1595 posameznikom

25.08.2016 16:02 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Kapitalska družba (Kad) je do zdaj sredstva za poklicno pokojnino izplačala 1595 zavarovancem, ki so to zahtevali, od tega 1066 upravičencem julija, 529 pa avgusta. Izplačali niso le tistih zahtevkov, ki niso bili popolni, so sporočili iz Kada.

Vsi zavarovanci oziroma njihovi pooblaščeni odvetniki so bili po navedbah Kada o izplačilih obveščeni. Zagotavljajo tudi, da Kad vse zahtevke zavarovancev obravnava enako, ne glede na to, ali ga vložijo sami ali preko pooblaščenega odvetnika, in ne glede na to, ali so člani Sindikata vojakov Slovenije.

Ustavno sodišče je namreč junija letos objavilo svojo odločitev, po kateri imajo zavarovanci, ki so najmanj deset let opravljali vojaško službo v Slovenski vojski in ne nameravajo uveljaviti pravice do poklicne pokojnine, pravico zahtevati izplačilo sredstev na računu pri Kadu v enkratnem znesku. To je glede na ustavno odločbo mogoče kljub temu, da jim pogodba o zaposlitvi z ministrstvom za obrambo še ni prenehala. Kad namreč takšnim zavarovancem sredstev do zdaj ni želel izplačati.

Ustavno pritožbo je vložil Sindikatov vojakov Slovenije. Njegov predsednik Gvido Novak je v ponedeljek za STA povedal, da je sredstva prejelo okoli 2200 upravičencev, nekateri pa po njegovih besedah zahtevke še vlagajo. Takih naj bi bilo po njegovih besedah še precej.

Odprtih naj bi bilo sicer še nekaj vprašanj glede obdavčenja in obrestovanja izplačil. Kot je povedal Novak, so na ministrstvo za pravosodje zato podali zahtevo, da se z zakonom uredi obdavčenje izplačil glede na obdobje, ko so se sredstva vplačevala.