c S

Banka Slovenije s pritožbo na sklep upravnega sodišča o zavrnjeni tožbi

25.08.2016 16:53 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Banka Slovenije je vložila pritožbo zoper sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo njeno tožbo proti državi oz. ljubljanskemu okrožnemu sodišču v primeru predaje zapisnikov parlamentarni preiskovalni komisiji. Ocenili so, da sklep upravnega sodišča še vedno ne razrešuje njihovih izpostavljenih pravnih dilem, so sporočili iz Banke Slovenije.

V Banki Slovenije so prepričani, da nekatera stališča upravnega sodišča odpirajo vprašanja ustavnopravne skladnosti obravnavane ureditve, "zaznati pa je bilo tudi absolutne bistvene kršitve določb postopka v upravnem sporu".

Odločitev o vložitvi tožbe in pritožbe, ki bi omogočila razjasnitev odprtih pravnih vprašanj, je po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki v skladu s svojimi pooblastili sprejel guverner Boštjan Jazbec.

"Ne glede na to, da Banka Slovenije še vedno podpira vsa prizadevanja pristojnih organov v zvezi z ugotavljanjem zlorab v slovenskem bančnem sistemu, je ocenila, da je treba to problematiko dokončno razrešiti," so zapisali.

Ob tem so ponovili, da Banka Slovenije s preiskovalno komisijo sodeluje od začetka in bo tudi v bodoče. Banka Slovenije je komisiji doslej izročila vsa zahtevana gradiva, več kot 30.000 strani dokumentacije z informacijami o ugotovitvah in ukrepih Banke Slovenije pri nadzoru bank. "V interesu Banke Slovenije je, da pristojni organi svoje naloge opravijo," so izpostavili.

Banka Slovenije je na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča parlamentarni komisiji o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu izročila zapisnike ožjega kolegija guvernerja za obdobje od 1. januarja 1997 do 24. aprila 2015.

Nato pa je zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine na upravno sodišče v Ljubljani vložila tožbo zoper državo, ki jo zastopa ljubljansko okrožno sodišče.

Zahtevali so, da jim parlamentarna preiskovalna komisija vrne zasežene zapisnike ožjega kolegija guvernerja, vendar jim upravno sodišče ni ugodilo, zapisniki sej ožjega kolegija guvernerja pa tako ostajajo v rokah parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi Anže Logar.