c S

Raziskava: Slovenija po prožnosti trga dela v spodnji tretjini

08.08.2016 08:49 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Slovenija se je po prožnosti trga dela znašla v spodnji tretjini 75 držav, ki jih je analizirala mednarodna kadrovska agencija Manpower. V zgornji tretjini se nahaja po razpoložljivosti kadrov, najslabše pa se je uvrstila po regulaciji nerednih oblik delovnega razmerja. Najbolj prožen trg dela imajo sicer po tej raziskavi na Novi Zelandiji.

Slovenija se je tako v raziskavi - ta zajema neredne oblike delovnega razmerja, kot so agencijsko delo, zaposlitve za določen čas ali s skrajšanim delovnikom ter druge oblike pogodbenega sodelovanja - po skupnem kazalniku prožnosti trga uvrstila na 54. mesto med 75 vključenimi državami.

Dosegla je enak rezultat kot Kostarika. Tik pred njo so se uvrstile Bolgarija, Litva, Nemčija, Nikaragva in Tunizija, tik za njo pa Švedska, Tajvan, Srbija, Rusija in Slovaška.

Ob tem je Slovenija glede na 2015 precej izboljšala svoj rezultat. Uvrstila se je tako na četrto mesto med državami, za katere se je vrednost kazalnika prožnosti trga dela najbolj zvišala. Najbolj je napredovala Argentina, pred Slovenijo pa sta še Finska in Francija.

Najbolj prožen trg dela imajo po tej raziskavi na Novi Zelandiji. Sledijo Singapur, Filipini, Izrael, Indija, ZDA, Kanada, Irska, Velika Britanija in Hongkong. Na dnu lestvice je medtem najti Venezuelo, v spodnji deseterici pa so še Bolivija, Francija, Luksemburg, Honduras, Maroko, Južna Koreja, Španija, Italija in Argentina.

Slovenija se je v raziskavi najbolje odrezala po kriteriju razpoložljivosti delovne sile. Tam je med 75 državami zasedla 22. mesto. Najvišje se sicer po tem kriteriju uvrščajo Indija, Filipini, ZDA, Izrael in Velika Britanija.

Kot so v družbi Manpower povedali za STA, to pomeni, da imamo v Sloveniji kader, ki je zanimiv za delodajalce, tako doma kot širše. Visok je tudi kazalnik znanja angleškega jezika, kar po njihovih navedbah pomeni, da smo sposobni komuniciranja v mednarodnem okolju, to pa je tudi prednost za Slovenijo kot izvozno naravnano gospodarstvo.

Najslabšo uvrstitev pa je Slovenija zabeležila pri regulaciji nerednih oblik dela. Po tem kriteriju se je znašla na 59. mestu. Najbolj prožno delovno zakonodajo so imeli na Novi Zelandiji, Danskem, v Singapurju, na Irskem in v Avstriji.

Po produktivnosti delovne sile v nerednih oblikah delovnih razmerij je Slovenija na lestvici na 42. mestu, po stroškovni učinkovitosti tovrstnih oblik dela pa na 44. mestu. Najvišje so se po produktivnosti uvrstile Švica, Singapur, Nova Zelandija, Turčija in Norveška, po stroškovni učinkovitosti pa prednjačijo Filipini, Dominikanska republika, Tunizija, Belorusija in Rusija.