c S

Estonija bo namesto Velike Britanije predsedovala EU v drugi polovici 2017

27.07.2016 11:49 Bruselj, 27. julija (STA) - Estonija bo namesto Velike Britanije prevzela polletno predsedovanje EU v drugi polovici leta 2017. O tem so se v torek dogovorile države članice EU. Velika Britanija se je zaradi pogajanj o izstopu iz EU po junijskem referendumu predsedovanju Svetu EU odpovedala.

Estonija bi morala po dosedanjih načrtih Svetu EU predsedovati v prvi polovici leta 2018. Po novem bo predsedovanje prevzela že s 1. julijem 2017, za njo pa bo EU v prvi polovici leta 2018 predsedovala Bolgarija.

Države članice so tudi odločile, da bodo z Estonijo vrstni red predsedovanja Svetu EU do leta 2020 spremenile tako, da bodo države šestmesečno predsedovanje nastopile pol leta prej.

S 1. januarjem 2020 pa bo predsedovanje prvič prevzela Hrvaška, ki v času sprejetja odločitve glede vrstnega reda predsedovanj še ni bila članica EU. Slovenija bo, kot je bilo predvideno, EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Britanska premierka Theresa May je predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska minuli torek obvestila, da se je Velika Britanija odpovedala predsedovanju Svetu EU, saj da državo po odločitvi volivcev proti članstvu v uniji čaka veliko dela s pogajanji o izstopu iz EU.