c S

Bruselj začenja javno posvetovanje o enotnem spletnem mestu

26.07.2016 13:41 Bruselj, 26. julija (STA) - Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o enotnem spletnem mestu, ki bo po vsej Evropi zagotovilo uporabniku prijazen dostop do informacij, e-postopkov in svetovalnih storitev. Enotno spletno mesto bo namenjeno zlasti tistim, ki se želijo preseliti ali poslovati v drugi državi EU. Cilj je izkoristiti možnosti, ki jih ponuja enotni trg.

Državljani in podjetja, ki se želijo preseliti v drugo državo EU, poslovati ali kupiti izdelke iz tujine, se pogosto soočajo s pomanjkanjem ustreznih informacij na spletu, omejenim dostopom do pomoči in brez možnosti uporabe elektronskih postopkov.

Posledično se ne odločijo za selitev, nakup ali prodajo v druge države. Enotno spletno mesto ("Single Digital Gateway") bo tako namenjeno predvsem reševanju težav, kot sta pomanjkanje informacij in njihova razdrobljenost.

"Državljani in podjetja se pogosto ne zavedajo svojih pravic ali pa se soočajo s težavami pri dostopu do ustreznih informacij, ko se želijo preseliti ali poslovati v drugi državi EU. Ustvariti moramo pogoje in orodja, ki jim bodo omogočila izkoristiti priložnosti enotnega trga EU. Takšno orodje je enotno spletno mesto, ki bo ponudilo vse, kar morajo ljudje vedeti glede čezmejnega poslovanja, potovanja, življenja, študija ali dela v EU," je dejala evropska komisarka za enotni trg in podjetništvo Elzbieta Bienkowska.

Če želimo ustvarjati delovna mesta in vzpostaviti konkurenčno gospodarstvo, moramo v celoti sprostiti potencial evropskega enotnega trga, je še dejala komisarka.

Javno posvetovanje bo potekalo do 21. novembra, k sodelovanju pa so vabljeni podjetniki, uslužbenci javne uprave in vsi zainteresirani, ki želijo sporočiti svoje zamisli o tem, kako bi orodje enotnega spletnega mesta razvili tako, da bo za uporabnike čim bolj uporabno.