c S

Določba o zaostritvi odloga izvršitve kazni zapora prestala ustavni preizkus

25.07.2016 08:12 Ljubljana, 22. julija (STA) - Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo Višjega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki dovoljuje odlog izvršitve kazni zapora obsojencu le, če ta ni zmožen nastopiti prestajanja kazni zaradi bolnišničnega zdravljenja. Odločitev bo verjetno vplivala tudi na postopek zoper Ivana Zidarja.

Višje sodišče je v zahtevi za oceno ustavnosti zatrjevalo, da bi moralo pri odločanju o pritožbi v prekinjenem postopku izvršitve kazni uporabiti določbo, ki dovoljuje odlog izvršitve kazni zapora le, če obsojenec ni zmožen nastopiti prestajanja kazni zaradi bolnišničnega zdravljenja, to pa je po njegovem mnenju v nasprotju s členom ustave, ki prepoveduje mučenje.

Višji sodniki so namreč opozorili, da je bila po donedavni sodni praksi odložitev kazni zapora mogoča tako v primeru, ko je bilo nujno bolnišnično zdravljenje, kot tudi, če je šlo za ambulantno zdravljenje, ki ga ni bilo mogoče izvajati v zaporu, pri čemer je se obstoj take bolezni dokazoval z zdravniškim potrdilom.

Že v odgovoru na zahtevo je vlada ocenila, da izpodbijana določba ni v neskladju z ustavo, saj da so zaprte osebe v Sloveniji vključene v javno zdravstveno mrežo in imajo pravico do enakih storitev, kot bi jih imele na prostosti. Navedla je tudi, da želi z določbo, ki je del lani sprejete novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, zamejiti možnosti zlorabe instituta odloga izvršitve kazni zapora.

Iz odločbe ustavnega sodišča je razvidno, da je višje sodišče zahtevo vložilo v primeru odločanja o odlogu prestajanja kazni zapora obsojenki, bo pa imela odločitev verjetno vpliv tudi na odločanje v primeru nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč januarja letos prekinilo odločanje o Zidarjevi pritožbi na sklep okrožnega sodišča o prestajanju zaporne kazni, dokler ustavno sodišče ne presodi ustavnost ravno omenjene določbe.

Zidar je namreč na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo, s katero spodbija ravno člen, ki govori o tem, v katerih primerih se lahko obsojenemu odloži prestajanje kazni v zaporu. Okrožno sodišče mu je namreč odlog prestajanja 14-mesečne kazni v zadevi Čista lopata zavrnilo ravno iz razloga, ker ni v bolnišnični oskrbi.