c S

Novi evropski komisar iz Velike Britanije naj bi postal dosedanji veleposlanik v Parizu

06.07.2016 09:10 Bruselj, 06. julija (STA) - Novi evropski komisar iz Velike Britanije naj bi postal britanski veleposlanik v Franciji Sir Julian King. Nasledil bo Jonathana Hilla, ki bo s 15. julijem odstopil s položaja, na katerem je bil pristojen za finančne storitve.

Novi britanski komisar ne bo zasedel tega mesta, temveč si, kot piše bruseljski portal o evropskih zadevah Politico, v Londonu želijo, da bi bil pristojen za okolje.

Britanski volivci so 23. junija na referendumu glasovali za izstop iz EU, zaradi česar se je tudi komisar Hill odločil za odstop. Kljub temu Velika Britanija do konca pogajanj o izstopu ostaja članica unije in ji zato pripada komisarski položaj.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Londonu že dal vedeti, da novi britanski komisar v komisiji ne bo mogel imeti vloge, ki bi bila neposredno povezana z britanskimi izstopnimi pogajanji, poroča Politico.

Hilla naj bi na položaju komisarja za finančne storitve nasledil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Politico poroča, da si britanski premier David Cameron želi, da bi King zasedel mesto komisarja za okolje, na katerem je zdaj Maltežan Karmenu Vella.

Cameron bi tudi rad, da Britanec komisarsko mesto zasede čim prej, a je vprašanje, če se mu bo želja uresničila.

Novi komisar mora namreč opraviti zaslišanje v Evropskem parlamentu, tam pa je že slišati opozorila, da poslanci Britanca ne bodo zaslišali, dokler Velika Britanija ne bo uradno sprožila 50. člena evropske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU.

"Ne bomo ga obravnavali kot navadnega komisarja," je za Politico dejal francoski poslanec iz vrst največje skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), Alain Lamassoure. "V vsakem primeru se bo moral obnašati v skladu z dejstvom, da je povezan z vlado države, ki odhaja. Postal bo komisar brez listnice," je dodal.