c S

Obeta se ukinitev pravobranilstva, dobili naj bi državne odvetnike

05.07.2016 14:08 Ljubljana, 05. julija (STA) - V javni razpravi je od danes tudi nov zakon o državni odvetnikih, ki odločno posega na področje dela "zagovornikov države". Ti sedaj delujejo kot funkcionarji samostojnega pravosodnega organa, z zakonodajno spremembo pa bi se pravobranilstvo preoblikovalo v državno odvetništvo, ki bi delovalo kot organ v sestavi ministrstva.

Ministrstvo namreč opozarja, da je Slovenija v tem trenutku pred domačimi in mednarodnimi sodišči izpostavljena sporom, katerih vrednost krepko presega milijardo evrov, sedanji sistem zagovarjanja država pa da je okostenel. Zakonskih sprememb ni doživel že skoraj 20 let.

Na ministrstvo menijo, da bo današnje pravobranilstvo s preoblikovanjem v državno odvetništvo poslovalo bolj optimalno in fleksibilno, zagotovilo naj bi tudi ustrezen karierni sistem zaposlitve mladih in uspešnih pravnikov.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič si namreč državno odvetništvo bolj kot v sedanji obliki delovanja predstavlja kot nekakšno odvetniško pisarno, bolj odzivno in pomlajeno, kjer delajo tudi pripravniki in kandidati in ne le funkcionarji s plačami na ravni višjih sodnikov. Obenem pa bi ta organ državo zagovarjal tudi pred tujimi, mednarodnimi sodišči.

Prav tako se krepi svetovalna funkcija, kar bo vsekakor dobrodošla sprememba. Namestnica generalnega državnega pravobranilca Mateja Senih je ravno na posvetu pred nekaj tedni opozorila, da pogosto na mizo dobijo primere, ko je prej vse šlo narobe ali pa se stranke v postopku ne želijo poravnati, zato bi s svetovanjem lahko preprečili marsikateri spor.

Razprava bo vsekakor še precej burna, pravobranilci preoblikovanju organa niso najbolj naklonjeni. Doslej so že opozarjali, da lahko svoje delo opravljajo učinkovito le, če so avtonomni in neodvisni od vsakokratne vlade. Klemenčiču se politični vpliv sicer ne zdi v vsakem primeru nekaj slabega. Denimo zastopanje pred mednarodnimi sodišči ni vedno le strokovno, ampak tudi politično vprašanje, je dejal.

Klemenčič tudi meni, da državnim odvetnikom ni treba biti funkcionarji. Za predloge sprememb je sicer odprt, poudarja, da bo razprava še tekla in da zato najbrž ne gre za zadnjo različico predloga zakon. Vendar bodo na koncu prevladali argumenti, ne pa posamezni interesi, je poudaril. "Vsaka sprememba je boleča in ne bo šlo vse kot po maslu," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Ministrstvo za pravosodje v okviru obsežnejšega svežnja sprememb pravosodja v javno razpravo pošilja predlog zakona o Sodnem svetu ter spremembe sodnega reda. Razprava bo potekala do septembra, sveženj zakonodaje bo na vladi predvidoma jeseni, nato odhaja v državni zbor.