c S

EU je za pospešeno demokratizacijo in debirokratizacijo

29.06.2016 17:27 Bruselj, 29. junija (STA) - Voditelji EU se strinjamo, da je treba EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, hkrati pa uresničiti tisto, o čemer smo doslej govorili. "To, da je Velika Britanija izstopila iz EU, ni pravo merilo za to, kaj EU je," je prepričan premier Miro Cerar. EU je na poti dozorevanja in brexit je le pospešil ta proces.

Voditelji EU se strinjamo, da moramo EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, je po srečanju voditeljev 27 držav članic v Bruslju dejal Cerar.

Obenem je treba EU spreminjati tudi tako, da bomo ljudem na eni strani pojasnili, kaj unija že prinaša za njihovo dobrobit, hkrati pa naredili vse tisto, o čemer smo sedaj pogosto govorili, a ne v celoti uresničili, je opozoril Cerar in pri tem omenil področje delovnih mest, pomoči mladim pri izobraževanju in konkurenčnost podjetij.

"To, da je Velika Britanija izstopila iz EU, ni pravo merilo za to, kaj EU je," je prepričan Cerar. EU je po njegovem prepričanju na poti intenzivnega dozorevanja, prav brexit pa je pospešil proces tega osveščanja.

"Če bomo sedaj končno bolj odločno krenili po tej poti, sem prepričan, da bo EU ne samo obstala, ampak bo obstala v svetu kot izjemno pomemben dejavnik, kar je doslej tudi bila," je dejal premier.

Cerar je ob tem ponovil, da si voditelji želijo enotne EU z jasno vizijo in odločnimi ukrepi, ki bodo v dobrobit evropskih državljanov. Zato so se odločili, da bodo to razpravo nadaljevali 16. septembra v Bratislavi.

Ob tem so se strinjali, da sedemindvajseterica ostaja enotna in da bo tako delovala tudi v prihodnje. Evropskih pogodb ni potrebno spreminjati, so bili enotnega mnenja.

Poudarili so tudi, da mora postopek razdružitve z Veliko Britanijo potekati po pravilih. Pričakujemo, da bo britanska stran čimprej objavila svojo namero, da želi Britanija izstopiti iz EU, nakar se bodo pristojne evropske institucije začele pogajati o podrobnostih izstopa.

Cerar je zagotovil, da bo tudi Slovenija sodelovala v procesu pogajanj na vseh ravneh institucij EU. Slovenija tu že igra zelo aktivno vlogo, je dejal.

Želimo si, da bi Britanija kot tretja država ostala partner EU in da bi dobro sodelovali, je še dejal Cerar. Vsakršen sporazum, ki bo sklenjen z Veliko Britanijo kot tretjo državo, bo moral temeljiti na ravnotežju pravic in obveznosti, še piše v skupni izjavi, ki so jo sprejeli ob koncu srečanja, na katerem so danes govorili o prihodnji usmeritvi EU.

Šlo je za prvo neformalno srečanje voditeljev EU brez britanskega premierja Davida Camerona po tistem, ko so britanski volivci minuli četrtek na referendumu izglasovali izstop Otoka iz EU.

Strinjali so se, da lahko Velika Britanija dostop do enotnega trga dobi le ob spoštovanju vseh štirih svoboščin, vključno s prostim pretokom ljudi. To je naše vodilo, ki ga Velika Britanija mora upoštevati, je dejal Cerar.

"Enotnega trga 'a la carte' ne bo," je na novinarski konferenci poudaril tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Voditelji so se dotaknili tudi problema migracij. Ko se pogovarjamo o večjem skupnem prizadevanju za varnost v Evropi, to ne pomeni samo skupnega sodelovanja v boju proti terorizmu, ampak tudi uspešnejše obvladovanje nezakonitih migracij na zunanjih mejah EU, je v razpravi izpostavil Cerar.

Po Tuskovih besedah je tokratni vrh v Bruslju jasno pokazal, da "nezakonite migracije so bile in ostajajo eden najpomembnejših razlogov za krizo samozaupanja v Evropi". Množično priseljevanje iz drugih držav EU in tudi od drugod je bil eden glavnih dejavnikov, zaradi katerega so se Britanci na referendumu odločili za izstop iz EU, je dejal Tusk.

Dvodnevni vrh predsednikov držav in vlad EU je bil posvečen nizu za unijo aktualnih vprašanj, od migracij in gospodarskih tem do varnostno-strateških izzivov, vendar pa jih je povsem zasenčil britanski referendum.

Tokratni vrh je bil tudi zadnji v nizu številnih za veleposlanika Slovenije v EU Rada Genoria. Premier se mu je danes zahvalil za njegovo večletno uspešno in predano delo v Bruslju.

Genorio, ki je dolga leta vodil stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju, s 1. avgustom zapušča ta položaj. Nasledil ga bo Janez Lenarčič, državni sekretar, pristojen za zunanje in evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade.