c S

Oblikuje se konsenz za dva nova ustavna sodnika, imena še neznanka

29.06.2016 16:59 Ljubljana, 29. junija (STA) - Izjave vodij poslanskih skupin po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju glede dveh novih ustavnih sodnikov kažejo, da se oblikuje konsenz okoli obeh kandidatov. O konkretnih imenih še ni govora, je pa vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer napovedala, da bodo o sodnikih glasovali že na julijski redni seji DZ.

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju je danes potekal drugi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede kandidatov za dva nova ustavna sodnika. Prva je bila pri Pahorju Kustec Lipicerjeva, ki je v izjavi pojasnila, da so v poslanski skupini oblikovali nekakšno lestvico primernosti kandidatov.

Kandidate so izbirali zelo pozorno, pri tem pa so upoštevali tako vsebino njihovega dela kot problematiko, s katero se bo v prihodnje srečevalo ustavno sodišče. Upoštevali so tudi odnos na poziv prijavljenih kandidatov do aktualnega stanja v državi ter spolno zastopanost, je dejala.

So se pa o kandidatih že pogovarjali znotraj koalicije in prišli do podobnega vrstnega reda, je razkrila. Pahor bo po njenih besedah svoj izbor sporočil v petek, naslednji teden bo sledila še javna predstavitev obeh kandidatov. Prihodnji četrtek bo tako o obeh kandidatih odločala mandatno-volilna komisija, nato pa že poslanci na seji, ki se bo začela 11. julija, je napovedala.

Za DeSUS je primernih kandidatov več, je dejal Franc Jurša. Z drugimi poslanskimi skupinami sicer večjih usklajevanj po njegovih besedah ni bilo, so pa mimogrede o tem že spregovorili.

V SD so kot najbolj sprejemljivo izbrali eno kandidatko. Koalicija je glede usklajenosti tega imena "relativno zelo blizu", je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Izbiro drugega kandidata prepuščajo Pahorju. Na vprašanje, ali sta se koalicija in opozicija dogovorili, da vsaka predlaga po eno ime, je Han odgovoril: "Če se ne želimo preveč deliti, moramo včasih sprejeti tudi kakšno ime, ki nam ni najbolj po godu."

Tudi vodja največje opozicijske poslanske skupine, SDS, Jože Tanko, je dejal, da se kaže že zadostno število glasov za nekatere izmed prijavljenih kandidatov. Pahorju tudi prepušča oceno, katera dva od prijavljenih kandidatov uživata podporo. V poslanski skupini SDS so primernost kandidatov presojali na podlagi tega, kdo bi najbolje opravljal funkcijo ustavnega sodnika, je še povedal.

V tokratnem krogu imenovanja kandidatov se bodo glasovanja vzdržali v ZL, saj se jim nihče od prijavljenih kandidatov ne zdi primeren, je povedal vodja njihovih poslancev Luka Mesec. "Nihče od kandidatov nima resnih izkušenj v nekem tudi političnem presojanju problemov," je dejal. V ZL si želijo sodnika, ki bi se znal osredotočiti predvsem na vsebino, je izpostavil Mesec. Sami so v zadnjih dneh govorili s štirimi morebitnimi kandidati, trije bi se lahko znašli med kandidati jesenskega izbora še štirih novih ustavnih sodnikov.

NSi je na prejšnjih posvetovanjih predsedniku predstavil dve zanje najbolj primerni imeni, danes je naboru dodal še eno, je pojasnil vodja poslanske skupine Matej Tonin. Predsednik jim še nič konkretnega ni odgovoril, si bo pa pri predlogu prizadeval, da bosta kandidata imela čim širše soglasje. Tonin si zato tudi želi, da se koalicija in opozicija pri izboru novih sodnikov ne bi postavljali v okope.

Usklajen predlog kandidatov so posredovali tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev, izbrali so tiste, ki imajo daljšo kariero, je povedal vodje te poslanske skupine Bojan Dobovšek. Pri izboru dveh kandidatov pričakujejo predsednikovo modrost, pri glasovanju pa, da bosta kandidata imela podporo največjih strank.

Predsednik Pahor se bo s predstavnikoma manjšinskih narodnih skupnosti pogovoril po telefonu.

DZ ustavne sodnike izbira na tajnem glasovanju z večino glasov vseh poslancev.

Oktobra oziroma novembra mandata potečeta sedanjemu predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču in sodnici Marti Klampfer. Na poziv pa so se prijavili Darinka Dekleva Marguč, Damjan Gantar, Anže Erbežnik, Špelca Mežnar, Boštjan Pintar, Rok Svetlič, Bojan Škof, Marko Šorli in Andraž Zidar.

Neuradno se kot eno od kandidatk, ki bi jih Pahor utegnil predlagati, omenja Mežnarjevo.