c S

Cerar za skupno odločanje kot sedemindvajseterica

29.06.2016 11:39 Bruselj, 29. junija (STA) - Sedemindvajset držav EU želi skupaj odločno nadaljevati pot razvoja unije, je danes dejal slovenski premier Miro Cerar, ki se je v torek udeležil večerje voditeljev EU, posvečene britanski odločitvi za izstop iz povezave. Sam se bo zavzemal za to, da v vseh bistvenih vprašanjih odločamo skupaj kot sedemindvajseterica, je dejal.

Vsi si želimo, da bi se ta postopek razdruževanja čimprej začel, je dejal Cerar pred začetkom drugega dne srečanja voditeljev sedemindvajseterice, na katerem se bodo posvetili razmisleku o prihodnji usmeritvi EU. Neformalno srečanje bo sicer potekalo brez britanskega premierja Davida Camerona.

Želja voditeljev je, da bi bil postopek razdruževanja konstruktiven, da se ne bi postavljali drug proti drugemu in da bi z Veliko Britanijo, ko bo ta postala tretja država, imeli normalne in dobre odnose na gospodarskem, političnem in drugih področjih, je še dejal slovenski premier.

Večerjo s Cameronom je opisal kot zelo zanimivo. Voditelji so imeli zelo živahno in konstruktivno razpravo. "Pravzaprav postaja zelo jasno, da želi sedemindvajseterica skupaj odločno nadaljevati pot razvoja EU," je razpravo povzel Cerar.

Izstop Velike Britanije iz EU bo po Cerarjevih besedah za unijo velik izziv. "Bistveno sedaj je, da v okviru lizbonske pogodbe, ki ponuja temeljne okvire za vse tisto, kar ta hip najbolj nujno potrebujemo, da nadaljujemo s projekti," je pojasnil.

Pri tem je pomembno, da še naprej razvijamo skupne pridobitve, kot sta schengen ter evropska ekonomska in monetarna unija, pa tudi, da zagotovimo večjo učinkovitost na področju varnosti in migracij.

Cerar se bo v imenu Slovenije tudi na današnjem srečanju zavzemal za to, da v vseh bistvenih vprašanjih odločamo skupaj kot sedemindvajseterica. Pri tem dopušča možnost, da se o posameznih temah države članice usklajujejo tudi ločeno, a pomembno je, da na koncu "ponovno pridemo skupaj".

"Zavzemal se bom za skupen nastop tudi v prihodnje, da okrepimo EU, njene institucije, vlogo držav, vse to pa mora biti v dobrobit ljudi," je poudaril. Državljani Evrope morajo dejansko začutiti, da to so in da EU dela za njih.