c S

Generalna skupščina ni uspela odločiti tekme med Italijo in Nizozemsko za Varnostni svet ZN

29.06.2016 08:11 New York, 29. junija (STA) - Generalna skupščina Združenih narodov je v torek izvolila štiri nove članice Varnostnega sveta ZN za obdobje 2017-2018, vendar dela ni dokončala. V prvem krogu so bile izvoljene Etiopija, Bolivija in Švedska, v drugem Kazahstan, Italija in Nizozemska pa sta bili po petih krogih izenačeni.

Predsednik Generalne skupščine ZN Mogens Lyketoft je po petih krogih sklical premor, saj je bilo jasno, da odločitve brez dogovora ne bo. Izidi so bili v prvem krogu 125 proti 113 za Nizozemsko, nato 99 proti 92, in vse do petega kroga, ko je bil izid izenačen pri 95 glasovih za obe državi.

Italija in Nizozemska sta se potem dogovorili, da si bosta članstvo v Varnostnem svetu delili, vsaka s po enoletnim mandatom, kar bo potrebno danes potrditi v Generalni skupščini. Na ZN govorijo o "pravem evropskem gentlemanskem dogovoru".

Iz Varnostnega sveta se konec leta poslavljajo Angola, Malezija, Nova Zelandija, Venezuela in Španija. Ukrajina ostaja še eno leto in zaradi tega vzhodnoevropska skupina, ki ima pravico do enega sedeža v 15-članskem organu ZN, ni bila na vrsti za volitve.

Etiopija iz Afriške skupine, ki ni imela protikandidata, je v prvem krogu dobila 185 glasov, prav tako v skupini Latinska Amerika in Karibi Bolivija ni imela konkurence in je bila izvoljena s 185 glasovi.

Skupina Azija in Pacifik je imela dve kandidatki za sedež Malezije in Kazahstan je v prvem krogu dobil 113 glasov, Tajska pa 77. V drugem krogu je Kazahstan s 138 glasovi presegel potreben dvotretjinski prag, Tajska pa je dobila 55 glasov.

Skupina Zahodna Evropa in drugi je imela za dva sedeža (Španija, Nova Zelandija) tri kandidate. Švedska je v prvem krogu dobila potrebno večino s 134 glasovi, Nizozemska s 125 in Italija s 113 pa sta šli naprej v drugi krog. V drugem krogu je Nizozemska dobila 99 glasov, Italija pa 92 glasov, zaradi česar je potreben še najmanj tretji krog.

Na predvečer glasovanja je organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) pozvala države, naj bodo pri glasovanju pozorne tudi na zgodovino, ki jo imajo kandidatke na področju spoštovanja človekovih pravic. Pri tem so opozorili zlasti na Tajsko in Kazahstan.

Na Tajskem je vojaška hunta maja 2014 prevzela oblast in odpravila demokracijo, prepovedala politično aktivnost in okrepila pregon političnih dejanj. "Ko Tajska obljublja, da se bo kot članica VS ZN zavzemala za promoviranje in zaščito človekovih pravic, to izzveni v prazno glede na razširjene kršitve doma," opozarjajo v HRW.

Kazahstan pa je na drugi strani tarča kritik zaradi preganjanja novinarjev in političnih aktivistov, so še opozorili v HRW.

Tudi Italija, ki se predstavlja kot država na križišču v Sredozemlju, se mora braniti pomislekov glede tega, kako rešuje begunsko problematiko. Nizozemska na drugi strani kot država, ki gosti sedež več mednarodnih sodišč, poudarja svojo podporo mednarodnemu pravosodju.

Novoizvoljena peterica bo dveletni mandat prevzela s 1. januarjem. V VS ZN, najmočnejšem organu ZN, ki skrbi za mednarodni mir in varnost, se bo pridružila petim stalnim članicam, ZDA, Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji in Franciji ter še petim nestalnim članicam Egiptu, Japonski, Senegalu, Ukrajini in Urugvaju, ki jim mandat poteče konec prihodnjega leta.