c S

Višje sodišče potrdilo 30-letno zaporno kazen za umor policista

28.06.2016 08:49 Ljubljana, 28. junija (STA) - Višje sodišče je zavrnilo pritožbo zagovornika Sama Tadina, ki se je lani poleti načrtno zaletel v policijski avto in ubil policista. 30-letna zaporna kazen je kljub priznanju pravična, je ocenilo sodišče. Olajševalnih okoliščin sodišče ni našlo, sodba je postala pravnomočna, danes piše Dnevnik.

"Okrožno sodišče je odločilo prav, kazen za storjeno kaznivo dejanje je kljub priznanju krivde pravična, višina primerna," so menili višji sodniki, ki so tako zavrnili pritožbo odvetnika Bojana Župevca, ki jo je glede višine kazni vložil v imenu 45-letnega Ljubljančana Tadina. S tem je najvišja možna zaporna kazen v Sloveniji postala pravnomočna, Tadin jo bo odslužil za zapahi na Dobu, piše časnik.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 1. februarja Tadinu, ki se je julija lani na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji, dosodilo 30 let zapora. Za umor policista mu je dosodilo 25 let zapora, za poskus umora drugega policista pa 15 let zapora, nato pa izreklo enotno kazen 30 let zapora, kar je tudi najvišja možna kazen v tem primeru.

Tadin je dejanje na predobravnavnem naroku priznal, njegov odvetnik pa je sodišče zaprosil, naj bo pri izreku sodbe milostno in izreče najnižjo možno kazen, saj da je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe in stalnega prebivališča. A sodišče olajševalne okoliščine zanj ni našlo.

Julija lani je namreč Tadin poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan. Po mnenju tožilstva je bil motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico.