c S

Žnidaršič Kranjčeva: Trenutne aktivnosti v zvezi z Luko imajo hude zametke korupcije

23.06.2016 11:03 Koper, 23. junija (STA) - Aktivnosti, ki trenutno potekajo v zvezi z Luko Koper, imajo hude zametke korupcije ter priprave na pranje denarja in pobiranje provizij, kar vsi vedo, je v intervjuju za Primorske novice dejala predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc. Predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa se po njenih besedah poslužuje zelo grobih metod.

Kot je Žnidaršič Kranjčeva dejala v danes objavljenem intervjuju, za zametke korupcije in drugih nepravilnosti ve tudi predsednik vlade Miro Cerar, sama pa ne ve, če to tudi razume. "A če ne razume, to ni opravičilo," je poudarila.

Ponovno je tudi potrdila, da je preverila pripravljenost zavarovalnic in pokojninskih družb za investiranje v drugi tir. Kot je pojasnila, so ji pripravljenost potrdile tako domače zavarovalnice kot tuji pokojninski skladi. "To, kar sem naredila jaz, bi moral narediti minister," je še odgovorila na očitke o konfliktu interesov, ker se je pod elektronsko sporočilo, s katerim je preverjala interes, podpisala kot predsednica uprave zavarovalniškega holdinga Prva Group, in ne kot prva nadzornica Luke Koper.

Za časnik je tudi zanikala navedbe ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da sta po telefonu govorila le enkrat, in sicer ko se je pozanimal, zakaj je iz uprave Luke odstopil Tine Svoljšak. "To ni res. Z Gašperšičem sva komunicirala v začetku leta 2015, štiri mesece prej, preden je odstopil Svoljšak. Gašperšič me je klical že šest mesecev po tem, ko je bil Matić imenovan, in zahteval, da ga razrešim," je pojasnila.

Komentirala je tudi predlog imenovanja Rajka Reška namesto Jurgna Sorgenfreia v nadzorni svet. "Če se bo to res končalo tako, da bomo zamenjani trije nadzorniki in bodo na naša mesta prišli katerikoli drugi trije, na svojih položajih pa bodo ostali minister Gašperšič, nadzorniki in uprava SDH, potem je konec s to državo. Če zdaj ne bo naredil nič parlament, če ne bo ukrepal predsednik vlade, potem drži, kar sem rekla: da vsi vedo, da je res, kar govorim, da se to ne dogaja samo na primeru Luke Koper, ampak vsak dan," je za časnik še povedala Žnidaršič Kranjčeva.