c S

Nevihta okoli Luke Koper razburkala tudi politiko

23.06.2016 08:08 Ljubljana/Koper, 22. junija (STA) - Nevihta, ki so jo sprožili predlog SDH za zamenjavo nadzornikov Luke Koper in očitki prve nadzornice Alenke Žnidaršič Kranjc, je razburkala tudi politiko. Primorska poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga sta zamrznila članstvo v stranki, svoja pričakovanja sta izrazila tudi SD in DeSUS. Delavci Luke pa so nezadovoljstvo izražali na zboru.

Božiču in Ferlugi se je pridružila tudi predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak. Trojica je javnost obvestila, da so do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznili članstvo v stranki. Kot so zapisali v pismu vodstvu SMC, Slovenski državni holding (SDH) vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za zamenjave, njihova pojasnila pa nasprotno vzbujajo celo dodatne dvome.

Vodstvo stranke so pozvali, da do razjasnitve dejstev in okoliščin, povezanih s predvidenimi spremembami v sestavi nadzornega sveta Luke Koper, in do razjasnitve nasprotujočih si informacij, ki so bile posredovane v javnost, stori vse, kar je v njegovi moči, da se SDH začasno vzdrži nadaljnjih ravnanj.

V popoldanski izjavi za medije je Božič dodal, da pri tako pomembnem podjetju, kot je Luka Koper za Obalo in za Slovenijo, ni prostora za dvom o upravičenosti menjav. "V takem primeru mora biti zadeva izpeljana brez kakršne koli sence dvoma," je poudaril. Ferluga je medtem spomnil, da so politične stranke na Obali že v minulih letih "naredile veliko škode". Dodal je, da so že v preteklosti na korekten način opozarjali na to problematiko.

Ni pa se potezi pridružila tretja poslanka SMC, ki prihaja z Obale, Lilijana Kozlovič. Ta je izpostavila, da se čuti odgovorna ne le za lokalno okolje, ampak tudi za celotno državo. Kot je zapisala, je njena drža trenutno še konstruktivna, saj čaka na pogovor s predsednikom vlade. Ta naj bi bil v četrtek ali petek.

Svoje sta k najnovejši zgodbi okoli Luke Koper dodala tudi koalicijska partnerja SD in SMC. Predsednik SD Dejan Židan se je zavzel za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu Luke Koper. Po njegovih besedah je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pri toliko medsebojnih obtožbah je po Židanovih besedah treba jasno povedati, "da nekdo mora dobiti rdeči karton in da nekdo pri vsej tej zgodbi laže".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je bil s poslansko skupino stranke na obisku na Obali, pa je povedal, da ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper. Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in izgradnje drugega tira. O delovanju SDH pa se bo treba po njegovih besedah "temeljito pogovoriti". Trenutno se mu zdi najbolj bistveno, da podpirajo upravo Luke Koper. "Načrti, ki jih imajo, in tudi rezultati, ki so jih dosegli, kažejo na to, da gre za profesionalno upravo," je dejal Erjavec.

Premier Miro Cerar je pozval k umiritvi strasti, ki so se po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. Glede številnih očitkov na račun ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki mu grozi tudi interpelacija, je izrazil prepričanje, da bo minister ustrezno pojasnil svoje delovanje, v katerega sam ne dvomi. Potezo poslancev SMC pa je označil za nerazumljivo.

"Vsaka institucija v državi mora opravljati svojo dolžnost. Vlada podpira uspešno delovanje Luke Koper z vsemi mehanizmi, ki so ji na voljo, in seveda podpiramo in delamo na tem, da bomo dobili drugi tir," je zagotovil. Glede predloga SDH za menjavo treh nadzornikov Luke je dejal, da ima "SDH pristojnost, da ocenjuje, ali je treba v nadzornem svetu s kakšno menjavo spodbuditi razvoj".

"Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki je pod ingerenco vlade, storil kaj napačnega, pa bo moral za to odgovarjati," je še dejal Cerar.

A do umirjanja razmer ni zaposlenim v Luki Koper. Ti so prvič po mnogih letih pripravili zbor delavcev. Ta je ob glasnem skandiranju "Luke ne damo" izrazil podporo sedanji upravi družbe z Dragom Matićem na čelu ter nasprotoval morebitni privatizaciji družbe.

Po Matićevih besedah se nadaljuje oviranje razvoja uspešnega podjetja "preko drugih aktivnosti oz. neaktivnosti". "Priča smo najbolj nizkotnim in podlim dejanjem, ki se uporabljajo proti Luki Koper: poskusi podtikanj, anonimke, bombni preplahi, razne oblike pritiskov in opozoril, nespoštovanje obvez in že podpisanih dogovorov, uporaba neresničnih podatkov, manipuliranje in zavajanje politike, javnosti in delničarjev, razne oblike najhujših laži," je naštel.

Parkirišče pred upravno stavbo Luke je zasedla večstoglava množica zaposlenih in tudi drugih podpornikov Luke. Transparenti so se glasili: "Luke ne damo uničevalcem podjetij", "Nismo hlapci SDH", "Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš" in podobno. Prizorišče na improviziranem odru je krasil tudi nagačen jazbec v kletki.

Novoustanovljena Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija pa je prek Facebooka za prihodnji torek napovedala shod v Luki Koper z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Kot je ob robu zbora povedal predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič, bo šlo za "največje demonstracije v zgodovini Kopra".