c S

Ob 25-letnici ustavnega sodišča izpostavljeni njegovi dosežki in izzivi

23.06.2016 08:22 Brdo pri Kranju, 23. junija (STA) - Ob 25-letnici delovanja ustavnega sodišča so govorniki na včerajšnji slovesnosti na Brdu pri Kranju poudarili velik pomenu sodišča pri konstituiranju države in vzpostavljanju pravne kulture. Ob pogledu v prihodnost pa sodišče čaka še vrsta izzivov, pri čemer bo ključno, da ostane neodvisno.

Predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je prepričan, da je sodišče svojo nalogo v 25 letih opravilo korektno in dobro. Še precej dela pa Slovenijo čaka pri tem, da začne uresničevati in spoštovati temeljne vrednote, zapisane v ustavo.

Kot je izpostavil, so pred družbo in tudi sodiščem novi izzivi in zahteve, povezane s spremenjenimi ekonomskimi razmerami, varnostnimi in okoljskimi izzivi. "To bo težko obdobje za vse. Iskati bo treba ravnovesje med družbenim in osebnim standardom, gospodarskim razvojem in varnostjo na eni strani ter svobodo, zdravo naravo in socialno varnostjo na drugi," je dejal.

Spomnil je, da v kar nekaj mladih demokracijah ustavna sodišča postajajo ovira na poti pri uresničevanju političnih ciljev z ustavno spornimi sredstvi. Zato se skuša zmanjšati njihovo moč. "Močna in neodvisna ustavna sodišča morajo biti v funkciji varstva ustavnosti, demokracije, pravne države človekovih pravic in temeljnih svoboščin," je poudaril.

Da bi Ustavno sodišče odigralo svojo vlogo, je ob strokovnosti ključnega pomena njegova neodvisnost, kar mora upoštevati zlasti vladajoča politika. "Seveda sodišče ni izolirano od družbene stvarnosti, vendar mora vzpostaviti sistem zaščite pred zunanjimi negativnimi vplivi, pa naj prihajajo od koderkoli ali kogarkoli," je dejal Mozetič.

Ustavno sodišče doživlja kritike in očitke, enkrat da je preveč aktivistično, drugič, da je preveč zadržano pri svojem odločanju. "Ostati v čisti sferi prava, ko imamo opravka s temeljnimi vrednotami, ni vedno lahko," je pojasnil Mozetič, ki je prepričan, da je morebiten aktivizem sodišča opravičljiv in celo nujen, če je uporabljen v funkciji varovanja ustavnosti, ne sme pa biti v službi ene ali druge politike ali različnih parcialnih in osebnih interesov.

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da si je ustavno sodišče s svojim delom zaslužilo spoštovanje. "Odločitve sodišča naletijo tako na odobravanje kot na kritike. Vendar se mi zdi, da je sodišče pri razsojanju in zagovoru odločitev uspelo prepričati javnost, da čeprav se z odločitvami ni vselej mogoče strinjati, jih je potrebno spoštovati," je dejal.

Vsem generacijam ustavnih sodnikov se je zahvalil za njihovo vestno in profesionalno delo pri konstituiranju pravne države, zlasti njene ustavne razsežnosti, in tudi pri zelo zahtevnem delu vzpostavljanja pravne kulture. Nocojšnjega praznovanja se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Zbrane ustavne sodnike iz evropskih držav in druge udeležence mednarodne konference, katere osrednji del bo v četrtek potekal na Bledu, sta nocoj nagovorila predsedujoči konferenci evropskih ustavnih sodišč in predsednik ustavnega sodišča Gruzije George Papuashvili in predsednik Sodišča Evropske unije Koen Lenaerts.

Slednji je izpostavil, da imajo ustavna sodišča v teh težkih časih zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju pravnega reda in zaščiti človekovih pravic. Med evropskimi državami je omogočena ustavna raznolikost, vendar morajo vsa ustavna sodišča poskrbeti, da stopnja zaščite človekovih pravic ni ogrožena. "Ustavna sodišča igrajo ključno vlogo, da Evropejci ostanemo združeni v svoji raznolikosti," je sklenil.