c S

Poslanca SMC Božič in Ferluga zaradi dogajanja v Luki Koper zamrznila članstvo v stranki

22.06.2016 17:29 Ljubljana, 22. junija (STA) - Poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga ter predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak so do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznili članstvo v stranki. Kot so zapisali v pismu vodstvu SMC, SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za zamenjave, njihova pojasnila vzbujajo celo dodatne dvome.

V pismu predsedniku stranke Miru Cerarju in generalnemu sekretarju Eriku Kopaču podpisniki opominjajo, da je Luka Koper podjetje, ki je bilo v strategiji upravljanja kapitalskih naložb uvrščeno med strateške družbe z daleč najvišjo oceno strateškosti.

Družba je po mnenju podpisnikov dokazano zmožna zagotavljati visoko dodano vrednost, ki se preliva na celotno regijo. Obenem pa je zadnja gospodarska družba v lasti države na Obali, ki "jo po pogromu nad državnimi podjetji pred leti spet lahko štejemo med paradne konje našega gospodarstva".

Zaradi navedenega je pregledno poseganje v organe nadzora ali upravljanja Luke Koper po njihovi oceni izjemnega pomena za ohranjanje zaupanja državljank in državljanov v državo in v Slovenski državni holding (SDH). SMC je stranka z daleč največ ministri in poslanci, kar ji daje tudi dolžnost in odgovornost za zagotavljanje pogojev za učinkovito in pregledno upravljanje z državnim premoženjem, poudarjajo podpisniki.

Ob tem ugotavljajo, da SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper. Pojasnila predstavnikov SDH in ministrstva za finance na seji komisije za nadzor javnih financ 16. junija pa so bila po njihovi oceni podana na način, ki vzbuja celo dodatne dvome.

Zato vodstvo stranke omenjeni člani pozivajo, da do razjasnitve dejstev in okoliščin, povezanih s predvidenimi spremembami v sestavi nadzornega sveta Luke Koper, in do razjasnitve nasprotujočih si informacij, ki so bile posredovane v javnost stori vse, kar je v njegovi moči, da se SDH začasno vzdrži nadaljnjih ravnanj.

Božič je v popoldanski izjavi za medije dodal, da pri tako pomembnem podjetju, kot je Luka Koper za Obalo in za Slovenijo, ni prostora za dvom o upravičenosti menjav. "V takem primeru mora biti zadeva izpeljana brez kakršne koli sence dvoma," je poudaril.

Izpostavil je tudi, da je na SDH 12 milijard evrov premoženja, ki je premoženje državljank in državljanov. Če so se že odločili za strategijo upravljanja s tem premoženjem, v kateri je jasno navedeno, kaj je korporativno upravljanje, se je tega treba držati, je poudaril.

Božič je tudi opomnil, da se je na to temo minuli teden sešel klub primorskih poslancev in pripravil poziv SDH za pojasnila v zvezi s tem. Rok za odgovor SDH je potekel v torek, klub pa pojasnil ni prejel, je opozoril Božič.

Povedal je še, da znotraj poslanske skupine SMC delujejo sorazmerno dobro. Svojo odločitev za zamrznitev članstva pa je označil za simbolno dejanje opozorila.

Podobno je svojo potezo komentiral Ferluga. Ob tem je dodal, da so že v preteklosti na korekten način opozarjali na to problematiko.

Na Obali so politične stranke že v minulih letih "naredile veliko škode", je opozoril Ferluga. Na odgovornih mestih je po njegovih besedah treba imeti strokovnjake. Rešek je v preteklosti delal v turizmu, zato se Ferluga sprašuje, koliko usposobljen je na področju logistike.

Podpisov pod predlog interpelacije zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki ga je pripravil nepovezani poslanec Andrej Čuš, Božič in Ferluga sicer ne nameravata prispevati. Božič je pojasnil, da bi takšen podpis ne pomenil le interpelacije zoper ministra, pač pa neposredno rušenje premierja Mira Cerarja in vlade. Če bo prišlo do interpelacije, pa bodo o tem vprašanju "aktivno razpravljali in se na koncu odločili".

Ferluga in Božič sicer že pri glasovanju o interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak nista sledila napovedi predsednika stranke Cerarja, ki je napovedal podporo poslancev SMC ministrici. Ministrice namreč nista podprla z glasovanjem proti interpelaciji, pač pa sploh nista glasovala.

Tretja poslanka SMC, ki prihaja z Obale, Lilijana Kozlovič pa je izpostavila, da se čuti odgovorna ne le za lokalno okolje, ampak tudi za celotno državo. Kot je zapisala, je njena drža trenutno še konstruktivna, saj čaka na pogovor s predsednikom. "V trenutku, ko bom ugotovila, da se s tako politiko ne morem več strinjati, bom izstopila iz stranke," je pojasnila in dodala, da statut SMC ne pozna zamrznitve članstva.

Poslanka je tudi navedla, da sta bila danes s poslancem Božičem pri generalnem sekretarju, ki se je zavezal, da bodo pogovor s Cerarjem na to temo imeli v četrtek ali v petek. "Prepričana sem, da se naša mnenja ne razlikujejo. Le način, kako želimo priti do cilja, je različen," je dodala.