c S

Furs: Ugotovitve računskega sodišča niso odraz dejanskega stanja

22.06.2016 17:31 Ljubljana, 22. junija (STA) - Ugotovitve računskega sodišča, da je Finančna uprava RS (Furs) le delno uspešna pri izterjavi davka od dohodkov pravnih oseb, po navedbah Fursa ne odražajo sedanjega dejanskega stanja. Od leta 2014 naprej je pri učinkovitosti pobiranja dajatev in obvladovanja davčnega dolga prišlo do velikega napredka.

Računsko sodišče je danes objavilo zaključke revizije, v kateri je preverilo uspešnost izterjave davka od dohodkov pravnih oseb v letu 2013, ko se je s tem delom ukvarjala predhodnica Fursa - Davčna uprava RS.

Na podlagi te preverbe so revizorji ugotovili, da je Furs le delno uspešen pri izterjavi davka od dohodkov pravnih oseb. Med vzroki za to so navedli prepočasen začetek davčne izvršbe ter prepočasno stopnjevanje pritiska na davčne dolžnike.

Na Fursu so se na ugotovitve v poročilu odzvali z besedami, da te ne odražajo sedanjega dejanskega stanja pri postopkih izvršbe, niti niso odraz splošnega stanja v 2013.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, se opravljena revizija nanaša na obdobje, ko je bila nova informacijska podpora izvršbi šele uvedena. Informacijski sistem se je v osnovnem delu začel uporabljati z aprilom 2012, dodatne sklope procesov pa so uvedli 1. septembra 2013. Del pomanjkljivosti, ugotovljenih v reviziji, je po prepričanju Fursa nedvomno posledica dejstva, da v tem obdobju ni bilo mogoče doseči optimalne uporabe informacijske podpore in posledično vodenja postopkov izterjave.

Furs je v odzivu tudi izpostavil, da se ugotovitve o ažurnosti postopkov izterjave v poročilu nanašajo samo na pregledane primere izvršb, ki so bili izbrani selektivno kot zahtevnejši primeri izvršbe z najdaljšim postopkom, in ne na podlagi vseh primerov izvršb v 2013.

Podatki po navedbah Fursa kažejo, da je bilo v obdobju od 2014 naprej in po ustanovitvi Fursa z združitvijo davčne in carinske uprave pri učinkovitosti pobranih dajatev in obvladovanju davčnega dolga dosežen velik napredek. Veliko ukrepov je bilo ob tem usmerjeno v povečanje prostovoljnega plačevanja dolga in v ažurnost postopkov izvršbe.

Furs je tako navedel, da je predlani in lani pobral za 0,5 milijarde evrov več javnofinančnih prihodkov kot v 2014. Lani je tako pobral okoli 14,1 milijarde evrov za vse javnofinančne blagajne. Dodal je, da se konstantno znižuje tudi davčni dolg, tako v absolutnem znesku kot še posebej v deležu od pobranih dajatev. Glede na 2013 je zdrsnil z 11,5 na 9,8 odstotka.

Glede učinkovitosti izvršbe pa so pojasnili, da so lani poslali 506.198 opominov dolžnikom v višini 345,9 milijona evrov. Na podlagi teh opominov so dolžniki plačali za 211,3 milijona evrov dolga. V naslednji fazi so izdali za 342.609 sklepov o davčni izvršbi s skupno višino dolga 825,1 milijona evrov. Na podlagi teh so dolžniki plačali za 250,5 milijona evrov.

Skupaj še s telefonskimi pozivi za poravnavo dolga so lani terjali za 1,19 milijarde evrov blaga, poplačanih pa je bilo za 476,7 milijona evrov teh terjatev.