c S

Države članice dosegle dogovor o evropski obmejni in obalni straži

22.06.2016 16:33 Bruselj, 22. junija (STA) - Države članice so danes dosegle dogovor o vzpostavitvi evropske obmejne in obalne straže, ki naj bi pripomogla k boljšemu varovanju zunanjih meja EU. Jedro predstavlja nova agencija za meje, ki bo lahko v primeru pomanjkljivosti posredovala v posamezni članici. V Bruslju poudarjajo, da bodo države ohranile pristojnost in suverenost nad mejami.

Dogovor, ki so ga dosegli Evropski parlament, Evropska komisija in Svet EU, odpira pot vzpostavitvi agencije, ki naj bi začela delovati že to poletje, so sporočili v Bruslju.

Evropsko obmejno in obalno stražo bo sestavljala nova okrepljena agencija za meje, ki bo temeljila na sedanji agenciji za zunanje meje Frontex, ob sodelovanju nacionalnih organov. V skladu z dogovorom bodo države članice prispevale osebje in opremo, pri čemer bo moralo biti vselej na voljo najmanj 1500 varuhov meje, ki jih bo mogoče namestiti v zelo kratkem času.

Evropska komisija je predlog o vzpostavitvi evropske obalne in obmejne straže predstavila decembra lani v okviru svežnja ukrepov za boljši nadzor zunanje meje EU in s tem za obvarovanje schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah.

V predlogu je med drugim predvidela, da bi nova agencija v skrajnem primeru, če bi bil ogrožen schengen, imela pravico do posredovanja v članici, ki ne bi bila sposobna sama rešiti težav na svoji zunanji meji, tudi brez njenega povabila. To je med članicami povzročilo kar nekaj negodovanja.

V Bruslju so danes poudarili, da bodo države članice ohranile pristojnost in suverenost nad svojimi mejami, prav tako bodo še naprej upravljale zunanje meje.

Ključna naloga evropske obmejne in obalne straže bo nuditi podporo članicam pri soočanju z izzivi, zlasti v povezavi z nezakonitimi migracijami in čezmejnim kriminalom, ter pravočasno ugotoviti in v primeru pomanjkljivosti tudi posredovati.

Prav tako naj bi imela več pristojnosti pri organiziranju, koordinaciji in izvajanju vračanja migrantov.

Po besedah predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja dogovor kaže, da je Evropa sposobna hitro in odločno delovati pri soočenju s skupnimi izzivi.

Nizozemski minister za migracije, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, Klaas Dijkhoff je izrazil zadovoljstvo z dogovorom. "Nujno potrebujemo evropsko obmejno in obalno stražo za okrepitev skupnih zunanjih meja na bolj strukturiran način. Z boljšim nadzorom meje imamo večji nadzor nad migrantskimi tokovi, s tem pa tudi krepimo varnost državljanov," je dejal.

Nizozemsko predsedstvo si je na začetku predsedovanja pred šestimi meseci zadalo za cilj doseči dogovor o evropski obmejni in obali straži do konca junija, da bi bila ta lahko vzpostavljena poleti, delovati pa bi lahko začela na jesen.

Današnji načelni dogovor morajo formalno potrditi še Evropski parlament in države članice v okviru Sveta EU.