c S

Množično obiskan zbor delavcev proti posegom v Luko Koper

22.06.2016 16:30 Koper, 22. junija (STA) - Ob napovedanih menjavah v vrstah nadzornikov Luke Koper so danes prvič po mnogih letih pripravili zbor delavcev. Ta je ob glasnem skandiranju "Luke ne damo" potekal v znamenju podpore sedanji upravi z Dragom Matićem na čelu ter nasprotovanja morebitni privatizaciji družbe. Za torek pa se v Kopru napovedujejo velike demonstracije.

Tudi po umiku Jurgna Sorgenfreia kot kandidata za člana nadzornega sveta Luke Koper se strasti še niso pomirile. Na popoldanskem zboru delavcev, ki se je začel s petjem primorske himne Vstala Primorska in glasnimi vzkliki "Luke ne damo", je Matić najprej spomnil na rekordne rezultate družbe, ki Luko Koper uvrščajo na prvo mesto kot najboljše podjetje v večinski državni lasti, prav tako se po njegovih besedah uvrščajo med najuspešnejša evropska pristanišča.

"Vse to nam priznajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi," je opozoril predsednik uprave. Kot je poudaril, imajo ambiciozne cilje in vizijo za prihodnost, vendar za nadaljnji razvoj potrebujejo dodatne zmogljivosti.

Matić je bil kritičen tudi do študije Mednarodnega prometnega foruma pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki jo je naročilo ministrstvo za infrastrukturo, in katere rezultat razumejo "kot poskus diskreditacije in oviranja razvoja Luke Koper ter celotne logistične dejavnosti v Sloveniji".

Zdaj pa se po njegovem nadaljuje oviranje razvoja podjetja "preko drugih aktivnosti oz. neaktivnosti". "Priča smo najbolj nizkotnim in podlim dejanjem, ki se uporabljajo proti Luki Koper: poskusi podtikanj, anonimke, bombni preplahi, razne oblike pritiskov in opozoril, nespoštovanje obvez in že podpisanih dogovorov, uporaba neresničnih podatkov, manipuliranje in zavajanje politike, javnosti in delničarjev, razne oblike najhujših laži," je naštel.

Vsi vpleten bodo morali prevzeti odgovornost za konstrukt proti Luki Koper, je bil še odločen Matić. Od države pa zahtevajo, da jim omogoči delati. "Po vseh teh letih poslovanja družbe in doseženih uspehih kar naenkrat znanje domačih strokovnjakov ni dovolj dobro. Danes potrebujemo tujce v nadzornem svetu. Jutri jih bomo potrebovali v upravi, pojutrišnjem pa so na vrsti zaposleni," je posvaril.

Parkirišče pred upravno stavbo Luke je sicer zasedla večstoglava množica zaposlenih in tudi drugih podpornikov Luke. Transparenti so se glasili: "Luke ne damo uničevalcem podjetij", "Nismo hlapci SDH", "Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš" in podobnih. Prizorišče na improviziranem odru je krasil tudi nagačen jazbec v kletki.

Novoustanovljena Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija pa je prek Facebooka za torek, 28. junija, napovedala shod v Luki Koper z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Kot je ob robu zbora povedal predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič, bo šlo za "največje demonstracije v zgodovini Kopra".

"Definitivno smo odločeni zahtevati odstop vseh, ki so se umazali v tem pritisku na Luko Koper," je bil jasen Jovičič.

Z ministrstva za infrastrukturo so sicer sporočili, da je koprsko pristanišče uvrščeno med strateške naložbe države in da je dobro poslovno sodelovanje vseh deležnikov logistične verige za vse ključnega pomena.

Kot so poudarili, je cilj vlade in ministrstva zagotoviti pogoje za nadaljnji uspešen razvoj Luke Koper, pri čemer sta oba "trdno odločena" zgraditi drugi tir in zagotoviti tudi druge pogoje za razvoj logističnih dejavnosti.