c S

Juncker prepričan, da EU potrebuje britanski pragmatizem, ne razmišlja o odstopu

22.06.2016 16:30 Bruselj, 22. junija (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je prepričan, da Britanci potrebujejo EU, ta pa potrebuje britanski pragmatizem. V primeru, da bodo Britanci na četrtkovem referendumu vendarle glasovali za izstop iz unije, Juncker ne namerava odstopiti, so zatrdili pri komisiji.

Juncker upa, da se bodo Britanci odločili za obstanek v EU. "Upam, da bo Britance vodil pragmatizem, saj je to britanska odlika. Zato upam, da brexit ne bo rezultat referenduma. Britanci potrebujejo EU in EU potrebuje britanski pragmatizem," je dejal v danes objavljenem pogovoru za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cilj "vse tesnejše unije narodov Evrope" kljub britanskemu referendumu ni zgodovinska napaka, četudi Britanci tega cilja ne sprejemajo, s čimer pa po Junckerjevem mnenju ni nič narobe. Konec koncev je lahko država članica EU, ne da bi sledila temu cilju, ki je zapisan v evropskih pogodbah.

"V razpravi o brexitu se nisem želel izrekati ali komajda, zato ker sem imel občutek, da bi to lahko razumeli kot provokacijo, če se Evropska komisija vmešava v britansko referendumsko kampanjo," je o svoji zadržani drži v razpravi o prihodnosti Velike Britanije v EU dejal Juncker.

Izid četrtkovega referenduma o obstanku Velike Britanije v EU bi bil lahko glede na nekatere javnomnenjske raziskave zelo tesen. V primeru, da se Britanci izrečejo za izstop, Juncker ne bo odstopil, so zatrdili danes pri komisiji.

"Odgovor je ne," je na vprašanje, ali bo Juncker v primeru brexita odstopil, dejal govorec komisije Margaritis Schinas.