c S

Bruselj predstavil strategijo za odnose s Kitajsko

22.06.2016 16:29 Bruselj, 22. junija (STA) - Bruselj je danes razgrnil strategijo, ki opredeljuje odnose s Kitajsko v naslednjih petih let. Izpostavlja glavna področja sodelovanja in priložnosti za okrepitev odnosov, zlasti v gospodarskem smislu, pa tudi v zunanji in varnostni politiki.

Evropska unija je v danes sprejetem skupnem sporočilu začrtala odnose s Kitajsko za naslednjih pet let, ki navaja glavne priložnosti za krepitev odnosov med stranema, predvsem s ciljem ustvarjanja delovnih mest in rasti v Evropi ter odločnega spodbujanja večjega odpiranja kitajskega trga evropskim podjetjem.

Med temi priložnostmi so sklenitev ambicioznega in celovitega sporazuma o naložbah, prispevanje Kitajske v Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), skupne raziskovalne in inovacijske dejavnosti ter povezovanje evrazijske celine s fizičnim in digitalnim omrežjem, prek katerega bodo lahko potekali trgovina, naložbe in medosebni stiki.

Nadalje bi bilo mogoče preučiti tudi daljnosežne načrte, kot je poglobljen in celovit sporazum o prosti trgovini. V ta namen mora Kitajska občutno zmanjšati presežne industrijske zmogljivosti, zlasti v jeklarskem sektorju, da bi preprečili negativne posledice nelojalne konkurence, so sporočili v Bruslju.

Ključnega pomena je nadaljnje povečanje učinkovitosti evropskih instrumentov trgovinske zaščite. EU bo v okviru dialoga s Pekingom še naprej podpirala njegov program gospodarskih in socialnih reform, da bo lahko Kitajska v celoti izkoristila prednosti tržno usmerjenih reform, med drugim z odpravo gospodarskih izkrivljanj, ki jih sproža država, in reformo podjetij v državni lasti.

Skupno sporočilo izpostavlja tudi priložnosti za tesnejše sodelovanje ter partnerstvo med EU in Kitajsko na področjih zunanje in varnostne politike.

Globalna vprašanja, kot so migracije, mednarodna razvojna pomoč in boj proti podnebnim spremembam, je mogoče reševati le z globalnim odzivom. Zato so odnosi med EU in Kitajsko, ki temeljijo na sodelovanju, ključnega pomena, so še zapisali v sporočilu z naslovom Elementi za novo strategijo EU o Kitajski, ki sta ga sprejela visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in Evropska komisija.

Sodelovanje EU s Kitajsko bo načelno, praktično in pragmatično ter v skladu z interesi in vrednotami EU, k čemur sodi tudi spoštovanje mednarodnih pravil in norm ter človekovih pravic.