c S

Predlog zakona o soupravljanju brez podpore za nadaljnjo razpravo

22.06.2016 08:17 Ljubljana, 21. junija (STA) - Poslanci predlogu zakona o soupravljanju, ki so ga pripravili v Združeni levici, niso namenili zadostne podpore za nadaljnjo razpravo. V ZL so sicer prepričani, da bi spremembe prinesle nov zalet ekonomski demokraciji, a je večina poslanskih skupin že v prvi obravnavi predlagateljem očitala neusklajenost z vsemi socialnimi partnerji.

Predlog zakona o soupravljanju so poslanci obravnavali v petek, ko so se v večini poslanskih skupin strinjali, da so spremembe obstoječe zakonodaje potrebne, a ne na način, kakršnega so predlagali v Združeni levici.

Predlog zakona je v imenu predlagateljev obrazložil Luka Mesec in izpostavil, da bi prenovljen zakon delavcem služil kot priročnik, po drugi strani pa kot varovalka za uveljavljenje pravice do samoupravljanja, ki je ustavno zagotovljena.

V poslanskih skupinah SMC, SD, SDS in NSi so predlogu takoj odrekli podporo, očitali so mu predvsem, da ni bil predstavljen vsem socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnem svetu in da delodajalci niso imeli možnosti sodelovanja pri sestavi predloga. Odprto možnost so pustili le v DeSUS, a na koncu je nadaljevanje obravnave predloga zakona podprlo le sedem poslancev, proti pa jih je bilo 61.

Predlog je sicer predvideval povečanje zaščite predstavnikov delavcev pred šikaniranjem in odpuščanjem, delodajalcem bi preprečeval izogibanje obveznostim z nalaganjem sankcij, poenostavil bi pogoje za ustanavljanje svetov delavcev, določil mandate in odgovornosti izvoljenih predstavnikov delavcev, povečal pristojnost svetov delavcev ter odpravil izjeme za banke in zavarovalnice, ki trenutno nimajo delavskih svetov.