c S

DZ potrdil nov zakon o trošarinah

22.06.2016 08:17 Ljubljana, 21. junija (STA) - DZ je danes sprejel nov zakon o trošarinah. Ta zmanjšuje administrativne obremenitve, usklajuje slovensko ureditev z evropsko ter odgovarja na spremenjene razmere na trgu. Med drugim uvaja status malega pivovarja in prinaša trošarine za elektronske cigarete.

Na področju energentov in električne energije zakon odpravlja oprostitev trošarine za tiste energente, ki se porabijo za proizvodnjo netrošarinskih izdelkov, in se nadomešča z ukrepom oprostitve trošarine za energente za energetsko intenzivna podjetja. Trošarina na električno energijo se bo po novem obračunavala glede na količinsko stopnjo odjema.

Na področju tobačnih izdelkov bo veljala nova obveznost plačevanja trošarine za elektronske cigarete in tobak za segrevanje, je povzela državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Pri alkoholnih pijačah se na področju piva uvaja institut malega proizvajalca piva in znižuje trošarina zanje. Na področju pridelave žganja se shema usklajuje z določbami evropske zakonodaje, pri pridelavi vina pa se uvajajo poenostavite za prodajo vina v druge države članice v režimu odloga plačila trošarine. Za vse male proizvajalce bo veljalo, da jim ni treba priglasiti opravljanja dejavnosti, ampak jih bo davčni organ vnesel v evidenco trošarinskih zavezancev po uradni dolžnosti.

Zakon odpravlja obveznost mesečnega vlaganja obračunov, če v tem času ni bilo obveznosti za obračun ter uvaja novosti glede prevozov določenih izdelkov in pečatenja tovora. Pri cigaretah in rezanem tobaku ne bo več obveznosti obračuna za plačilo razlike trošarine na zalogi ob zvišanju maloprodajnih cen, če bo razlika manj kot 10 evrov.

DZ ni sprejel predloga SDS, da bi zvišali omejitev za plačilo trošarine pri malih proizvajalcih žganja s 150 na 400 litrov 100-odstotnega alkohola, kot velja v Avstriji. Podprl pa je koalicijski predlog, ki opredeljuje podrobnejši način in obračunavanje trošarine za električno energijo.