c S

Članice EU zapečatile dogovor glede pravil proti izogibanju davkom

22.06.2016 08:13 Bruselj, 21. junija (STA) - Članice EU so se danes dogovorile o ukrepih za učinkovitejše preprečevanje izogibanja davkom od dohodkov pravnih oseb. Z novimi pravili naj bi zagotovili, da bodo podjetja plačevala davke tam, kjer ustvarijo dobiček. Medtem ko so pri Evropski komisiji dogovor pozdravili, pa so bili v Evropskem parlamentu do njega kritični.

Dogovor o direktivi so sicer že v petek na zasedanju v Luxembourgu dosegli finančni ministri EU, vendar pa so na prošnjo Češke in Belgije, ki sta morali predlog uskladiti s svojima vladama, določili rok do ponedeljka, do katerega bi bilo lahko mogoče direktivo še blokirati.

"Današnji dogovor pomeni hud udarec za vse, ki so poslužujejo izogibanja davkom od dohodkov pravnih oseb," je dejal evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici. "Nekatera podjetja so predolgo izkoriščala razlike v davčnih sistemih posameznih držav članic," je dodal.

Direktiva naslavlja prav omenjeni problem praks nekaterih velikih podjetij, ki izkoriščajo razlike med nacionalnimi davčnimi sistemi za zmanjšanje svoje davčne obveznosti. Direktiva je del svežnja za preprečevanje izogibanja davkom, ki ga je Evropska komisija predlagala januarja.

Finančni ministri so že konec maja skušali doseči dogovor o predlagani direktivi, a jim to takrat ni uspelo. So pa potrdili direktivo o izmenjavi podatkov med članicami na področju obdavčenja za multinacionalna podjetja in sprejeli sklepe v zvezi z boljšo davčno preglednostjo, ki so prav tako del omenjenega svežnja proti izogibanju davkom.

Evropska unija po ocenah Bruslja zaradi izogibanja davkom v velikih podjetjih vsako leto izgubi med 50 in 70 milijard evrov.

Države bodo imele čas do konca leta 2018, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo, z izjemo pravil o izstopnem obdavčevanju, ki jih bo treba prenesti do konca leta 2019.

Iz Evropskega parlamenta kot tudi iz nevladne organizacije Oxfam je bilo danes slišati kritike na račun kompromisnega dogovora glede direktive, ki da je povsem razvodenel in neučinkovit. V Oxfamu so finančnim ministrom očitali, da so "uničili" prvotni predlog Evropske komisije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanec Zelenih Sven Giegold je dogovor označil za škandal rekoč, da države niso resne pri boju proti "davčnemu dumpingu". Poslanec iz skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov Hugues Bayet bi bilo treba storiti več, da bi zaprli "vse vrzeli v našem davčnem sistemu".