c S

Osnovni plačilni račun tudi za brezdomce in azilante

22.06.2016 08:10 Ljubljana, 21. junija (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki vsakemu potrošniku daje pravico do osnovnega bančnega računa. Banke bodo morale po novem za svoje stranke sprejeti tudi brezdomce ali azilante in bodo lahko odprtje osnovnega bančnega računa zavrnile le v zelo ozko določenih primerih.

"Odprtje osnovnega plačilnega računa bodo morale nuditi vse banke v Sloveniji pod nediskriminatornimi pogoji," je dopoldne v obravnavi pojasnila Irena Sodin s finančnega ministrstva. Omejitve so povezane le s sumom kršitev določb zakona, ki ureja preprečevanje in pranje denarja in financiranje terorizma.

S tem se zakon o plačilnih storitvah in sistemih usklajuje z evropsko direktivo iz leta 2014. Ta določa, da mora imeti vsakdo, ki prebiva v EU, imeti pravico do odprtja osnovnega plačilnega računa. Stroški in pravila za upravljanje z računom morajo biti pregledni in primerljivi, prehod iz enega računa na drugega pa preprost.

Osnovni plačilni račun mora strankam omogočati plačevanje, dvigovanje denarja in opravljanje plačil znotraj EU, ne pa nujno tudi prekoračitev. Banke morajo te račune ponujati v okviru rednega poslovanja, zanje pa zaračunavati stroške, ki so nižji od tistih za druge storitve, piše v direktivi.

Glede stroškov vodenja osnovnega plačilnega računa v noveli zakona piše, da lahko banka za to storitev zaračunava le primerno nadomestilo, ali pa jo nudi brezplačno. Luka Mesec (ZL) je imel glede te določbe bolj preprosto rešitev: "osnovni računi naj bodo brezplačni, cene ostalih računov pa naj bodo predpisane".

Poleg uvedbe osnovnega plačilnega računa pa novela zakona določa tudi pravila glede primerljivosti nadomestil, povezanih s plačilnimi računi, kot tudi pravila glede zamenjave plačilnih računov, in sicer znotraj države članice ter tudi znotraj celotne EU.

Glede zahteve o primerljivosti nadomestil je Sodinova pojasnila, da bo Banka Slovenije na svoji spletni strani potrošnikom brezplačno omogočila primerjavo nadomestil, ki jih zaračunavajo ponudniki plačilnih storitev v Sloveniji. To primerjavo sicer objavlja že sedaj, vendar bo v bodoče skladna z zahtevami iz direktive.

Banke pa bodo morale potrošnikom vsaj enkrat letno brezplačno zagotoviti obračun vseh zaračunanih nadomestil za storitve, povezane s plačilnim računom. "Predlog zakona gre v korist potrošnika in to je za nas ključnega pomena," je komentiral Uroš Prikl (DeSUS), strinjali pa so se tudi poslanci ostalih strank.