c S

Upravna inšpekcija ugotovila kršitve v ravnanju CSD Velenje

21.06.2016 16:32 Velenje/Ljubljana, 21. junija (STA) - Upravna inšpekcija je ugotovila, da je CSD Velenje pri obravnavi primera dveh dečkov, ki ju je konec marca namestil v rejništvo, kršil pravila upravnega postopka. CSD Velenje, ki je nepravilnosti že začel odpravljati, je poudaril, da inšpekcija ni presojala strokovnosti odločitve centra. Dečka ostajata v rejništvu, o stikih z babico še ni odločeno.

Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, pod okrilje katerega spada upravna inšpekcija, je ta v inšpekcijskem nadzoru v Centru za socialno delo (CSD) Velenje presojala le spoštovanje procesnih določb, v ničemer pa njena presoja ni bila povezana z vsebino odločitev.

Upravna inšpekcija je v ugotovila, da je CSD v upravnem postopku, v katerem je odločal o potrebnih ukrepih za zaščito dveh mladoletnih dečkov, izdal dve odločbi. Postopek izdaje ene odločbe je bil v celoti izveden v skladu s predpisanim upravnim postopkom.

V postopku izdaje druge odločbe pa je inšpekcija med drugim ugotovila, CSD starima staršema ni priznal statusa stranke v upravnem postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti in jima odločbe tudi ni vročil. Pri izdaji druge odločbe je tako prišlo do kršitev pravil upravnega postopka, ugotavlja inšpekcija, ki je CSD odredila takojšnjo vročitev odločbe starima staršema.

Upravna inšpektorica je ugotovila tudi večkratne kršitve uredbe o upravnem poslovanju, so še pojasnili na ministrstvu.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je v odzivu na ugotovitve inšpekcije izrazila pričakovanje, da bo direktorica velenjskega CSD Lidija Hartman Koletnik "v celoti spoštovala" izrečene ukrepe inšpekcije "in jih odgovorno izvršila". "Vsi izrečeni ukrepi, ki jih je priporočila inšpekcija, se nanašajo na CSD Velenje, ki je postopek namestitve vodil samostojno," je dodala ministrica.

Hartman Koletnikova pa je sporočila, da je CSD ukrepe, ki jih je naložila upravna inšpekcija, že začel izvajati. Ob tem je poudarila, da je inšpekcija ugotovila kršitve pravil upravnega postopka, ni pa se opredeljevala do strokovnosti odločitev CSD.

Kot je podrobneje pojasnila, je CSD v postopku izdaje odločbe kršil pravila upravnega postopka v delu, kjer je odločil o tem, da otroka do oddaje v rejniško družino bivata pri starih starših, za kar v uvodu in obrazložitvi odločbe ni navedel pravne podlage iz materialnega predpisa. Prav tako je CSD kršil pravila postopka, ko je odločil, da pritožba zoper odločbo ne zadrži njene izvršitve, ne da bi izkazal, da so za to izpolnjeni pogoji, ki jih zahteva zakon.

Hartman Koletnikova je spomnila, da pa je pravilnost izbire in izvedbe ukrepov za zaščito otrok preverjala socialna inšpekcija. "Pri svojih odločitvah smo ves čas zasledovali najboljšo korist otrok. Nobeden od do sedaj opravljenih nadzorov ni ugotovil nepravilnosti pri delovanju centra v največjo korist otrok," je zapisala Hartman Koletnikova, ki bo o ugotovitvah inšpekcijskih nadzorov seznanila svet zavoda. Ta bo, kot je navedla, odločil o tem, ali kot direktorica še uživa zaupanje.

Za odvetnika babice dečkov, ki sta od konca marca proti volji starih staršev s Koroške v rejništvu, Velimirja Cugmasa pa ugotovitve upravne inšpekcije niso presenečenje. Kot je dejal, je o vsem tem že v začetku aprila pisal ministrici Kopač Mrakovi. Po njegovem mnenju se tako tudi pri tem kaže počasnost upravnih organov. Ob tem je ponovno opozoril na kršitve pravic babici in dečkoma, za katera stara starša ne vesta, pri katerih rejnikih sta, prav tako še ni odločeno o stikih dečkov z babico oz. starima staršema.

Po navedbah Radia Slovenija je Cugmas v zvezi z ugotovitvami inšpekcije dejal še, da je odločba nezakonita, zato ima izvršitev te odločbe znake kaznivega dejanja. Cugmas od direktorice CSD Velenje Hartman Koletnikove pričakuje ne le odstop iz objektivnih razlogov, ampak iz krivdnega razloga.

Cugmas je prejšnji teden na ustavno sodišče dal pritožbo, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper sklep upravnega sodišča o zavrnitvi njegove zahteve za začasno odredbo. Zahteval je namreč takojšnjo vrnitev dečkov k babici do pravnomočne odločitve v tej zadevi. Cugmas zdaj pričakuje, da bo ustavno sodišče pritožbo prioritetno rešilo.

V primeru dečkov iz Velenja je upravna inšpekcija kršitve ugotovila tudi v ravnanju CSD Slovenj Gradec, in sicer pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. CSD Slovenj Gradec namreč ni pravočasno posredoval vloge v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo.

Direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik je zato 25. maja letos zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ministrica Kopač Mrakova pa je njegov odstop sprejela. Ker tako nalaga zakon, mora mnenje o odstopu oz. razrešitvi direktorja slovenjegraškega CSD podati tudi lokalna skupnost. To točko ima občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na dnevnem redu seje, ki bo v sredo popoldne.