c S

Gre za organiziran konstrukt proti Luki Koper

21.06.2016 15:08 Koper, 21. junija (STA) - Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je na novinarski konferenci v Kopru opozoril na "laži" in "neresnične podatke", ki so bili v zvezi z družbo izpostavljeni v zadnjem obdobju. "To je organiziran konstrukt proti Luki Koper. Konstrukt proti določenim nadzornikom, konstrukt proti upravi, konstrukt proti vsem zaposlenim v Luki," je dejal.

Matić je bil danes izredno kritičen tako do navedb državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje kot tudi predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca. "Ne gre za napake, pomote ali zmešnjave," je menil.

Matić je znova poudaril, da je Dragonja na komisiji DZ za nadzor nad javnimi financami minuli petek navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, vendar pa se je v letih zatem - v času aktualnega nadzornega sveta in uprave - dvignil na 10,7 oz. 10,9 odstotka, v prvem letošnjem trimesečju pa na 15,4 odstotka. Po Matićevem mnenju je Dragonja z zavestnim manipuliranjem, zavajanjem in lažmi povzročil škodo družbi.

Matić se je odzval tudi na Jazbečeve trditve sklicujoč se na analizo NLB, da bo rast stroškov dela v Luki Koper v prihodnjih letih nesorazmerna glede na gibanje prihodkov. Podatki so bili napačni, Jazbec pa je po lastnih besedah predpostavljal, da so to podatki iz strateških dokumentov. "Predpostavljal. In ta gospod je danes še vedno na istem delovnem mestu," je bil kritičen Matić. Proti Jazbecu so v Luki že sprožili postopek pred Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi tržne manipulacije.

Sicer pa je Matić dejal tudi, da je SDH na upravo Luke pritiskal v smeri posredovanja dodatnih podatkov, tudi takih, ki niso javno objavljeni. Zato bodo v Luki na okrožno tožilstvo posredovali dokumentacijo, ki po njihovem kaže na napeljevanje h kaznivemu dejanju kršenje zakonodaje, vezane na enakomerno obveščanje delničarjev.

Zelo kritičen je bil prvi mož Luke Koper tudi do ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. "Vse aktivnosti oziroma neaktivnosti, ki se vodijo s strani ministrstva za infrastrukturo, vodijo v to, da se tej družbi preprečuje nadaljnji razvoj, da se ovira njeno delo," je dejal.

Izpostavil je težave okoli izgradnje novega vhoda na rondoju Bertoki ter na serminski strani. Luka nujno potrebuje dodatne skladiščne površine, je dejal. Določeni so bili termini, do kdaj naj bi bile zadeve rešene, vendar rešitev kljub preteklim rokom ni. "Celo program razvoja za leto 2016 na vladi še ni sprejet," je spomnil prvi mož Luke. Vzdrževanje in investicije tako stojijo.

Težave so imeli tudi z elektrifikacijo na železniški ranžirni grupi, o čemer so se dogovorili z infrastrukturnim ministrstvom, vendar je Gašperšič dogovor kljub podpisu predstavnika ministrstva kasneje zanikal. Dragonjo v Luki "smatramo odgovornega za vso škodo in posledice, ki bodo iz tega izhajale", je poudaril Matić: "Očitno nimamo vsi enakih interesov. Nekateri se borimo za to, da podjetje raste, nekateri pa se očitno trudijo, da se krivulja obrne navzdol."

Do Gašperšiča je bil Matić kritičen tudi zaradi vodenja projekta izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo; zaradi zapletov pri aprilskem sestanku projektnega sveta so ministra v Luki prijavili uradu za varstvo tajnih podatkov. Do SDH pa so bili kritični tudi zaradi njihovih pritiskov v zvezi z usodo podjetja Vinakoper. "Delovali bomo kot dober gospodar v interesu Luke Koper in v interesu Vinakopra, ne pa ostalih subjektov," je zatrdil Matić.

Pred skupščino Luke Koper je Matić miren, saj "družba posluje odlično in rezultati govorijo sami po sebi - ne glede na to, kaj določeni pristojni želijo prikazati v javnosti". "Ob vsem tem se lahko samo vprašamo, v kakšni državi živimo," je poudaril.

Sicer pa v Luki ne pričakujejo opravičil, ampak prevzem odgovornosti s strani posameznikov. "Zahtevamo prevzem odgovornosti za vse, kar so in niso naredili tam, kjer so postavljeni," je poudaril Matić: "Za vse omenjene gospode se čudim, da so danes na svojih delovnih mestih."

V ozadju so lahko interesi tretje strani, povezani s tretjim pomolom, je ugibal Matić. Luka Koper ima "dolžnost in pravico" graditi tretji pomol. Pojavlja pa se vprašanje dostopa. "Večina zemljišč, ki sem jih izpostavil, leži na območju, kako pristopiti do tretjega pomola," je povedal. Torej se očitno to za nekoga hrani, je pritrdil ugibanjem novinarjev.

Matić je poudaril še, da je Luka Koper konkurenco severnojadranskih pristanišč že presegla, zato zdaj moči meri s severnoevropskimi pristanišči. "Severnoevropska pristanišča so to prepoznala," je dodal.