c S

Zaživela evropska platforma za preprečevanje dela na črno

27.05.2016 15:43 Bruselj, 27. maja (STA) - V EU je danes začela delovati evropska platforma za izboljšanje sodelovanja pri preprečevanju in odvračanju od dela na črno. Služila bo za prijavo dela na črno s ciljem zagotoviti socialno zaščito milijonom Evropejcev, ki so prikrajšani zaradi različnih tveganih delovnih ureditev, pa tudi boljši izmenjavi informacij in ozaveščavanju o tem problemu.

Platforma, ki je bila vzpostavljena na predlog Evropske komisije, bo omogočila razprave o načinih za izboljšanje politik in ukrepov za odpravo neprijavljenega dela ter spodbujanje sodelovanja med nacionalnimi organi in drugimi akterji, vključno s tistimi, ki obravnavajo čezmejna vprašanja dela na črno.

Poleg tega bo platforma služila ozaveščanju javnosti o problematiki dela na črno. Platformo sestavljajo pristojni organi vseh držav članic ter predstavniki medsektorskih socialnih partnerjev na ravni EU, so sporočili danes v Bruslju.

Dolgoročni cilj platforme je izboljšanje delovnih pogojev in vključevanje neprijavljenih delavcev na zakonit trg dela. Obravnavala naj bi različne oblike neprijavljenega ali napačno prijavljenega dela, vključno z navideznimi samozaposlitvami.