c S

Francoski sindikati širijo proteste zaradi reforme trga dela

26.05.2016 08:29 Pariz, 26. maja (STA) - Francoski sindikati nameravajo po več dneh stavk v rafinerijah in blokad skladišč z gorivom še razširiti svoje aktivnosti v nasprotovanju reformi trga dela. Za danes se napovedujejo nove stavke zlasti v letalskem in železniškem prometu.

Sindikat CGT bo tudi danes nadaljeval stavko v rafinerijah. Francoska vlada je sicer zaradi blokade oskrbe z gorivom v sredo začela koristiti gorivo iz strateških rezerv, da bi tako zmanjšali vrste pred črpalkami za gorivo. V sredo je bila brez goriva kar vsaka tretja črpalka v Franciji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti so sicer uperjeni proti reformi trga dela, ki bi olajšala odpuščanje. Vlada verjame, da bi več fleksibilnosti pomagalo znižati stopnjo brezposelnosti, sindikati in študentske organizacije pa reformo vidijo kot orodje za zniževanje delavskih pravic.

Danes se bodo stavkam pridružili tudi kontrolorji letalskega prometa. Zaradi tega naj bi bilo odpovedanih 15 odstotkov letov iz pariškega letališča Orly.

Prav tako se napoveduje delna stavka v železniškem prometu. Odpovedan naj bi bil vsak peti hitri vlak TGV, pa tudi sicer naj bi prihajalo do motenj, napoveduje dpa.