c S

Nov nemški integracijski zakon naj bi beguncem olajšal dostop do trga dela

25.05.2016 14:12 Berlin, 25. maja (STA) - Prosilcem za azil, ki jim je dovoljeno ostati v Nemčiji, bi v skladu z novim zakonom o integraciji, ki ga je danes sprejela nemška vlada, olajšali dostop do trga dela. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob koncu dvodnevnega srečanja vladnega kabineta na gradu Meseberg severno od Berlina te ukrepe označila za "mejnik".

V skladu s temi ukrepi bi prosilce za azil, ki bi jim odobrili namestitev v Nemčiji, integrirali po načelu "spodbujanja in pričakovanja".

Vlada bi prav tako iskala načine za lajšanje dostopa do trga dela in tečajev za integracijo, v zameno pa bi se begunci potrudili integrirati v nemško družbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podkancler Sigmar Gabriel je te ukrepe označil za drastično spremembo, saj vlada sedaj aktivno vstopa v stik s tistimi, ki prihajajo v Nemčijo.

Medtem ko naj bi zakon olajšal dostop do trga dela, bo po drugi strani zaostril določene pogoje za begunce. Tako bi na primer tistim, ki ne bi želeli izkoristiti priložnosti za integracijo, zmanjšali socialne ugodnosti.

Za mnoge pa je sporen ukrep, po katerem naj bi prosilci za azil v prvih treh letih bivanja v Nemčiji izpolnili določene pogoje. Dovoljenje za stalno namestitev bi izdali le, če bodo lahko dokazali zadostno "zmogljivost integracije".