c S

Noveli zakona o skladnem regionalnem razvoju se obeta podpora

19.05.2016 07:14 Ljubljana, 18. maja (STA) - Noveli zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki ga je v parlamentarni postopek vložila vlada, se obeta podpora. Glasove so ji v prvi obravnavi namreč napovedale vse koalicijske stranke, opozicijske pa so sicer izrazile številne pomisleke, a ji večinoma ne nameravajo nasprotovati.

Kot je v predstavitvi izpostavil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, želi vlada s predlaganimi spremembami izboljšati rešitve, ki so se pri izvajanju v preteklosti pokazale za pomanjkljive ali težko izvedljive. "Bolj učinkovito spodbujanje skladnega regionalnega razvoja je bilo naše osnovno vodilo in končni cilj predlaganih sprememb," je zagotovil.

Tako v skladu z novelo med drugim v lastniški strukturi regionalnih razvojnih agencij (RRA) ne bo več pogoj manj kot tretjinski ustanoviteljski delež ene občine v okviru javnega deleža. Poenostavljen bi bil tudi postopek zamenjave članov sveta RRA.

Med obmejna problemska območja novela dodatno uvršča občine, ki imajo koeficient razvitosti po zakonu o financiranju občin manjši od 0,9, če seveda mejijo na obmejna problemska območja. Novela določa tudi, da se za problemsko območje z visoko brezposelnostjo ne bo moglo določiti območje, ki že prejema pomoč po pomurskem razvojnem zakonu.

Na regionalno raven novela prenaša nove naloge s področja spodbujanja in razvoja podjetništva ter inovativnosti, internacionalizacije gospodarstva in prostorskega planiranja na regionalni ravni. O manjših prerazporeditvah med postavkami nacionalnega regionalno razvojnega sklada pa bi po novem odločal zgolj pristojni minister, ne več vlada.

Pri avtohtonih narodnih skupnostih in romski skupnosti predlog po navedbah Cantaruttija odpravlja nejasnosti glede vrste spodbud, ki jih zagotavljata slovenski regionalno razvojni sklad in državni proračun. Državni proračun zagotavlja nepovratna sredstva, sklad pa povratna sredstva, za avtohtoni narodni skupnosti pa tudi nepovratna sredstva.

Pri regionalnih državnih pomočeh in nujnih ukrepih regionalne politike podrobneje določa postopek dodelitve sredstev. Poleg tega so predlagani tudi popravki, potrebni zaradi sprememb evropske zakonodaje.

Učinkov vseh ukrepov zakona, ki je bil sprejet v letu 2011 in spremenjen v letu 2012, še ni mogoče povsem ovrednotiti. Večjih posegov v zakon zato niso predlagali, spremembe pa bodo omogočile hitrejše in lažje izvajanje programov skladnega regionalnega razvoja, je dejal Cantarutti.

Poslanci so se ne glede na politično barvo strinjali, da je skladen regionalni razvoj za Slovenijo bistvenega pomena. Niso pa bili enotni o tem, ali so predlagane rešitve v noveli ustrezne za njegovo zagotovitev.

"Novela prinaša nekaj sprememb, ki pa za celoten sistem ne pomenijo velikih premikov," je menil poslanec NSi Jožef Horvat. Med drugim je bil kritičen do širjenja obmejnih območij, saj ne gre verjeti, da bi se ta poteza odražala tudi v proračunu, je izpostavil. Vendar pa stranka spremembam ne bo nasprotovala.

Franc Laj je v imenu nepovezanih poslancev izpostavil, da so RRA v tako slabi ekonomski in finančni situaciji pristale tudi zaradi slabega nadzora. "Upajmo, da določene spremembe zakona in z večjo resnostjo vseh akterjev v tej zgodbi, da se ta slaba praksa ne bo ponovila," je dejal.

Suzana Lep Šimenko iz SDS je opozorila vlado na potrebo po konstantnem zagovarjanju skladnega regionalnega razvoja. Očitala ji je, da pri pripravi osnov za črpanje evropskih sredstev iz nove perspektive ni jasno določila višine sredstev za vzhodno in zahodno kohezijsko regijo.

Lep Šimenkova je opozorila tudi na prenašanje novih nalog države na regije, ki pa je v noveli nedorečeno. "Nekatere rešitve so dobre, druge pa so v zakonu zelo zavajajoče napisane," je poudarila in izrazila upanje, da bo zakon v parlamentarni proceduri ustrezno popravljen.

Da noveli ne bodo nasprotovali, je v imenu ZL napovedala Violeta Tomić. Je pa menila, da regionalni razvoj potrebuje več kot le popravke, ki jih prinaša ta novela. "Večjih pozitivnih sprememb popravki ne bodo prinesli," je poudarila a dodala, da je skladen regionalen razvoj želja vseh, ki se zavedajo, da je Slovenija več kot le Ljubljana z okolico.

Predstavnik narodnih skupnosti Lazslo Gönc pa je menil, da bi morali novelo izkoristiti tudi za nadgradnjo sistema ustvarjanja gospodarske osnove narodnih skupnosti. Vlada namreč doslej predlogov in stališč narodnih skupnosti na tem področju ni upoštevala, je dejal.