c S

Na vladi tudi zakon o katastrskem dohodku

19.05.2016 07:47 Ljubljana, 19. maja (STA) - Vlada bo danes predvidoma sprejela predlog zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Ta uvaja novo metodo ugotavljanja tega dohodka in po pojasnilih vlade prinaša bolj pregleden, enostaven in stabilen sistem, ki ga bodo preverjali vsaka tri leta. V kmetijskih vrstah so medtem vladni načrti naleteli na neodobravanje.

Novi sistem bo slonel na agregiranih podatkih ekonomskega računa in se bo določal za celotno državo, je v okviru sredine razprave o predlogu SDS glede sprememb zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka v DZ pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Predlog novega zakona glede na osnutek prinaša pomembne administrativne poenostavitve določenim skupinam zavezancev, ki morajo po veljavnem sistemu dohodek za svojo dejavnost ugotavljati na podlagi vodenja knjigovodstva, saj nova predlagana zakonska rešitev daje podlago za ureditev pavšalnega ugotavljanja katastrskega dohodka tudi za posebne intenzivne kulture.

Omogoča tudi ureditev nadaljnjih administrativnih poenostavitev v okviru sistema dohodnine, kar samo na podlagi podaljšanja sedanjega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka ni mogoče, je še pojasnila Vraničar Ermanova.

Gre za pomemben zakon s področja kmetijstva, ki je zahteval veliko usklajevanja. Premier Miro Cerar je ta teden v DZ dejal, da ne gre za enostranski ukrep vlade, ampak za strokoven in politično premišljen ukrep, ki bo uvedel pravičnejše in bolj enakopravne standarde na tem področju.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je zaradi nedavne pozebe s snegom in številnih težav, s katerimi se spopada kmetijstvo, sicer predlagala, naj vlada razpravo o katastrskem dohodku odloži vsaj za leto dni in se posveti tekočim težavam. Že pred tem so iz kmetijskih vrst prihajala opozorila, da so načrtovane spremembe nesorazmerne in škodljive.