c S

Koalicija za novelo o socialnem varstvu, ZL proti, SDS in NSi ji ne bosta nasprotovali

18.05.2016 13:00 Ljubljana, 18. maja (STA) - Poslanske skupine koalicijskih strank so v današnjem delu plenarne seje DZ izrazile podporo predlogu novele zakona o socialnem varstvu, ki med drugim odpravlja obvezno pripravništvo v socialnem varstvu. V opozicijski ZL bodo glasovali proti, v SDS in NSi pa mu ne bodo nasprotovali.

Predlog po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak predvideva odpravo obveznega pripravništva v socialnem varstvu, ki je bilo do zdaj obvezen pogoj za pristop k strokovnemu izpitu. Po novem bodo posamezniki lahko pristopili k strokovnemu izpitu iz socialnega varstva, ko imajo šest oziroma devet mesecev delovnih izkušenj s področja socialnega varstva.

Predlog novele nadalje predstavlja zagotovitev pravne podlage za črpanje evropskih sredstev za izvedbo pilotnega projekta socialne aktivacije, katerega namen je razvoj in umestitev socialne aktivacije v sistem socialnega varstva. Ureja pa tudi status posameznim vrstam socialnovarstvenih programov.

Predlog po mnenju poslanske skupine SMC prinaša pomembne rešitve na področju razvoja socialnovarstvenih programov, pripravništva, pridobivanja statusa v javnem interesu na področju socialnega varstva in inšpekcijskega nadzora. Področje zahteva nujne spremembe, saj je bil veljavni zakon sprejet pred dvema desetletjema, je dejala Tanja Cink.

V DeSUS ocenjujejo predlog kot pozitiven in ga bodo podprli. V prihodnje pa pričakujejo več aktivnosti vlade na področju socialnega varstva, saj gre za teme, ki se dotikajo najobčutljivejše populacije, je opozorila Julijana Bizjak Mlakar.

Prav tako bodo predlog podprli v SD, je dejala Marija Bačič. Izrazila je oceno, da je glede nedopustnosti volonterskih pripravništev v Sloveniji doseženo široko soglasje. Ker pa so na nekaterih področjih pripravništva nujna, bo treba zagotoviti tudi njihovo financiranje, je opozorila. Pričakuje, da bo tudi na tej točki doseženo široko soglasje.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev predlagane spremembe sicer podpirajo. Menijo pa, da zgolj ukinitev pripravništev ne odgovarja na potrebe mladih in da bi morali v dialogu z njimi najti primernejše in celovite rešitve, je dejala Mirjam Bon Klanjšček.

Nasprotno pa ga ne bodo podprli v opozicijski ZL. Kot pogoj za samostojno delo po besedah Franca Trčka uvaja nedefinirane delovne izkušnje. S tem bodo zasebnikom zagotovili bazen delovne sile, ki bo prisiljena delati za nižje plače kot v javnem sektorju ali pa celo brezplačno samo zato, da bo prišla do delovnih izkušenj.

Tudi v SDS so bili kritični do ureditve, po kateri bo mogoče pristopiti k strokovnemu izpitu s šestimi oziroma devetimi meseci delovnih izkušenj. Glede na razpravo še ni jasno, kako bodo kandidati za opravljanje strokovnega izpita lahko pridobili te delovne izkušnje in kaj se bo za delovne izkušnje štelo, je opozorila Suzana Lep Šimenko. V SDS predloga ne bodo niti podprli niti mu ne bodo nasprotovali.

Tudi poslanci NSi mu ne bodo nasprotovali. Opozarjajo pa, da gre znova le za delno reševanje področja, ki bi potrebovalo celovito ureditev. Celostna ureditev je med drugim nujna pri reorganizaciji centrov za socialno delo, je dejala Iva Dimic.