c S

Žvižgačem toliko zaščite, kolikor državi v tistem trenutku ustreza

04.05.2016 07:39 Ljubljana, 03. maja (STA) - V kazenskih postopkih proti t. i. žvižgačem se vedno tehta med pravico do tajnosti oz. zaupnosti podatkov in pravico do svobode izražanja. Evropske države imajo različne ureditve zaščite žvižgačev, praviloma pa jim dajo takšno stopnjo zaščite, kot državam v tistem trenutku ustreza, so opozorili sodelujoči na okrogli mizi o zaščiti žvižgačev.

Razprava, ki jo je organizirala Transparency International Slovenija, je potekala v luči sodnega procesa proti žvižgačem v aferi Luxleaks. Gre za sojenje nekdanjim zaposlenim v računovodsko-revizijski hiši Pricewaterhousecoopers Antoinu Deltourju in Raphaela Haleta ter novinarju Edouardu Perrinu, ki so javnosti razkrili več tisoč dokumentov. Sodba v tej zadevi bo znan predvidoma v sredo.

Jasna Zakonjšek, odvetnica, ki je skupaj z novinarko Dela Anuško Delić delala na PanamaPapers in v kazenskem postopku proti Delićevi zaradi domnevne objave zaupnih dokumentov, meni, da so v primeru omogočanja davčnih ugodnosti multinacionalkam v Luksemburgu novinarji s pomočjo žvižgačev razkrili tako pomembne informacije ter da je pravica do obveščenosti prevladala nad zaupnostjo podatkov, tudi če niso razkrili nezakonitosti, pač pa nepravilnosti.

Predsedujoči skupini OECD proti podkupovanju in nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je dodal, da ima Slovenija dokaj razvito zakonodajo s področja zaščite žvižgačev. A je opozoril, da države dajejo žvižgačem takšno stopnjo zaščite, kolikor ji v tistem trenutku ustreza. "Ko se pojavi resna možnost, da prizadene finančne interese države, začne ta zaostrovati proti žvižgačem," je dejal. Ob tem je opozoril, da več mednarodnih konvencij nalaga državam, da morajo zaščititi žvižgače, ne pa tudi, kakšna naj bo zaščita.

Doktor biofizike in elektrotehniških znanosti, ki sicer pokriva afero LuxLeaks, Tadej Kotnik pa je poudaril, da je s tem sodnim procesom luksemburškim oblastem uspel zastraševalni element, da bi vse žvižgače, ki bi v prihodnje pomislili na posredovanje tajnih dokumentov v javnost, odvrnili od tega.

Vseeno pa Kotnik pričakuje, da četudi bo trojica obtoženih v sredo tudi obsojena, bodo njihovi odvetniki imeli dobre vzvode za izpodbujanje sodbe ali za vsaj boljši rezultat.

Kos je ob tem še ocenil, da na področju zaščite žvižgačev zadeve vendarle spreminjajo na bolje. "Resda počasi, ampak na bolje. Če drugega ne, bo številčnost primerov uhajanja tajnih informacij v javnost prisilila države, da zaščitijo žvižgače. Vprašanje pa je, kdaj bo prišlo do kvalitetnega preskoka za njihovo zaščito," je povedal.