c S

Pariz grozi z vetom na TTIP

03.05.2016 15:28 Pariz, 03. maja (STA) - Ponedeljkovi objavi delov trgovinskega sporazuma, o katerem se pogajata ZDA in EU, je danes sledil oster odziv Pariza. Francoski predsednik Francois Hollande je zagrozil, da bo na sporni sporazum, če bo ostal tak, kakršen je trenutno, dal veto.

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je v ponedeljek objavila dele trgovinskega sporazuma TTIP, o katerem se v strogi tajnosti pogajajo ZDA in EU. Iz njih je razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej.

Bruselj in Washington sta dokumente v odzivih označila za nepopolne in poudarila, da TTIP ne bo znižal standardov. A francoski predsednik je danes posvaril, da bi Pariz v tej fazi čezatlantski trgovinski in naložbeni sporazum zavrnil, saj nasprotuje neregulirani svobodni trgovini.

"Nikoli ne bomo sprejeli spodkopavanja temeljnih načel našega kmetijstva, kulture, vzajemnega dostopa do trgov," je na politični konferenci levice po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Hollande.

Že pred tem je danes francoski trgovinski pogajalec Matthias Fekl poudaril, da bi se lahko leta 2013 sprožena pogajanja ustavila, ker Washington vztrajno zavrača vsakršno popuščanje. Glede na težo, ki jo ima Francija v EU, sporazuma brez Francije, še manj pa proti Franciji, ne more biti, je dodal Fekl.